Meny

Eksplosjon flyttet hus

Fem unge menn ble skadd i en fyrverkerieksplosjon i en bolig i Tekse i Lund kommune i Rogaland søndag ettermiddag (I bakgrunnen). Foto: Hans E. H. Jacobsen / Stavanger Aftenblad / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et helt hus ble flyttet på grunnmuren i en eksplosjon i Lund kommune i Rogaland søndag ettermiddag. Fem unge menn ble skadd i det politiet mener må være mer enn en fyrverkerieksplosjon.

– Dette er kraftigere enn vanlige raketter. Hele huset er flyttet på grunnmuren, sier operasjonsleder Brit Randulff Karlsen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Fem menn i begynnelsen av 20-årene ble skadd i den voldsomme eksplosjonen. Fire av dem skal ifølge operasjonslederen være lettere skadd, mens den femte kan ha fått revet av foten.

– Han som er hardest skadd, har store skader i foten. Det er ennå uklart om han fikk foten revet av, sier Karlsen til NTB.

Dynamitt?

Ifølge politiet og brannvesenet kan man med det blotte øyet se at huset har flyttet seg i eksplosjonen.

– De fem har sagt at de mekket på raketter i kjelleren, men en brannmann på stedet som er tidligere skytebas, sier dette må være dynamitt eller lignende sprengstoff, sier Karlsen.

Skadestedsleder Jon Skårland var en av de første som kom til stedet. Han forteller at alt inventaret i huset er rasert.

– Det var brann i kjelleren og gjentatte eksplosjoner i huset. En mann lå alvorlig skadd på gresset utenfor, sier Skårland til TV 2.

Mannskaper på stedet mener det kan dreie seg om en hjemmelaget bombe. En bombegruppe fra politiet i Oslo er derfor på vei til stedet, enten med bil eller helikopter. Når de er ventet å ankomme det totalskadde huset i Tekse, er foreløpig ukjent.

Bombe

Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.20. Det ble først meldt at hele huset sto i full fyr, men brannvesenet kunne en time senere konstatere at det bare hadde brent i kjelleren. Røyken sto tjukk ut av hele huset, opplyser vaktkommandør Eivind Hamre ved Stavanger-brannvesenets alarmsentral til NTB.

Politiet sperret av et stort område rundt huset av frykt for flere eksplosjoner. Naboer og andre personer ble bedt om å holde seg på god avstand fra huset.

– Vi tar ingen sjanser og sperrer derfor av et stort område rundt huset. Også veien inn til boligområdet er sperret, sier operasjonslederen.

Heldige

Brit Randulff Karlsen mener det er utrolig at de fem unge mennene ikke ble langt alvorligere skadd. De var alene i huset da eksplosjonen skjedde.

– Nå må vi få avhørt dem for å få brakt på det rene hva det var som skjedde, sier Karlsen.

To av mennene er fraktet til Stavanger universitetssjukehus, mens to er brakt til legevakten.

Hovedredningssentralen Sør-Norge sendte et Sea King redningshelikopter til ulykkesstedet for å bistå med å frakte skadde til sykehus. Også en luftambulanse ble sendt til boligen i Tekse, som ligger noen få mil nordvest for Egersund. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus