Meny

Bhuttos sønn (19) overtar partiet

Bhuttos ektemann Asif Ali Zardari og sønnen Bilawal skal styre sammen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Benazir Bhuttos sønn og ektemann overtar i fellesskap styringen av partiet hun ledet.
Fakta om Bhutto-familien:
*Faren, Zulfikar Ali Bhutto, ble henrettet ved hengning i 1979, dømt for drapet på en politisk motstander. Faren var to år tidligere blitt avsatt som statsminister ved et militærkupp.
*Broren, Shahnawaz Bhutto, ble funnet død i leiligheten sin på den franske Côte d’Azur i 1985. Benazir hevdet at broren var blitt forgiftet.
*Eldstebroren, Murtaza, ble drept sammen med seks andre i et sammenstøt med politiet i Karachi i 1996. Familien hans hevdet han ble likvidert.
*Zulfikar Ali Bhuttos kone, Nusrat, og datteren Sanam er nå de eneste gjenlevende medlemmene av familien
*Benazir overlevde så vidt et attentat i oktober. 150 mennesker ble drept i selvmordsaksjonen. Men 27. desember kom selvmordsbomberen for nær, og hun ble skutt før attentatmannen sprengte seg selv i lufta.
*Benazir ble drept i et attentat utført av en selvmordsbomber i Rawalpindi torsdag, og det er motstridende oppfatninger om hva hun døde av og hvem som sto bak drapet. (©NTB)

Etter et maratonmøte i Bhutto-familiens hjem i landsbyen Naudero sør i landet søndag ble den 19 år gamle sønnen Bilawal utpekt til partisjef. Hans far Asif Ali Zardari får også tittelen partileder, men skal ifølge ledende PPP-folk «assistere» sønnen.

– Bilawi er den nye partilederen, mens Asif Ali Zardari skal bistå ham som sidestilt leder, sier en partitjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Zardaris hustru og Bilawals mor Benazir Bhutto ble drept i et attentat i Rawalpindi nord i Pakistan 3. juledag, og utpekte i sitt politiske testamente de to til sine etterfølgere.

Velkomst

– Jeg ønsker den unge mannen velkommen som leder av PPP. Han vil i egenskap av sin alder være et friskt innslag i pakistansk politikk, som er preget av den eldre generasjonen, sier den norsk-pakistanske AP-politikeren Aslam Ahsan i en uttalelse.

Et medlem av PPPs sentralkomité sa søndag til AFP at partiet vil stille opp ved valget på ny pakistansk nasjonalforsamling i januar. Også opposisjonsleder Nawaz Sharif, som tidligere sagt at han vil boikotte valget, sa søndag at han har revurdert beslutningen etter oppfordringer fra PPP, ifølge en talsmann.

Samtidig er det høyst usikkert når dette valget, som etter planen skulle holdes tirsdag 8. januar, nå kan bli holdt.

– Det virker mer enn sannsynlig at valget blir utsatt, sa den framtredende tjenestemannen Tariq Azim Khan i partiet Pakistans Muslimske Liga (Q) til nyhetsbyrået Reuters søndag.

Hjelp?

PLM-Q støtter president Pervez Musharraf, som etter drapet har møtt voldsom harme fra Bhuttos tilhengere. Musharraf og hans regjering har ifølge nyhetsbyrået AP i all stillhet begynt å rådføre seg med andre land om etterforskningen av drapet, til tross for at regjeringstalsmenn offisielt sier Pakistan ikke trenger slik hjelp utenfra.

– Pakistans regjering har innledet drøftinger med andre land om hvordan saken best kan håndteres, sa en ikke navngitt tjenestemann i Washington søndag. Han tilføyde at det ennå ikke var kommet til enighet om bistand til etterforskningen.

Pakistan har vært rammet av omfattende uro og voldshandlinger med over 60 dødsofre siden drapet på Bhutto. Men søndag så situasjonen de fleste steder ut til å normalisere seg, og mange butikker, bensinstasjoner og andre servicesteder holdt åpent som vanlig. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus