Meny

Roligere for kongefamilien i 2008

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon med barna, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus under fotoseanse på Kongsseteren like før jul. (Foto: Lise Åserud / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke noe uforutsett inntreffer, ligger kongefamiliens offisielle program neste år an til å bli roligere enn for inneværende år. Det blir færre statsbesøk og ingen store jubileer på hjemmebane i 2

Det blir færre statsbesøk og ingen store jubileer på hjemmebane i 2008.

Etter det NTB erfarer, er det bare planlagt ett statsbesøk inn og ett ut for kongeparet neste år. Vanligvis er det to ut og to inn hvert år. Etter planen skal kongeparet besøke Portugal på forsommeren og til høsten er Irlands president ventet til Norge.

Kronprinsparet tar fortsatt de lange reisene. Første mål er offisielt besøk i Chile fra 23. til 26. januar, like etter at de har feiret prinsesse Ingrid Alexandras fireårsdag den 21. januar.

Om det blir noen flere langturer for kronprinsparet i 2008 er foreløpig ikke avklart. Men trolig vil de begge ut og «markedsføre» sine hjertesaker, kampen mot fattigdom og hiv/aids, i løpet av året.

Fylkesturer

I Norge er det fylkesturene som krever størst forberedelse. Følges vanlig praksis, er det kongeparet som legger ut på tur før sommerferien, mens kronprinsparet tar sin tørn etter ferien.

Så sant turene går langs kysten, brukes kongeskipet som base under Norges-reisene.

I tillegg er det selvsagt mange mindre omfattende representasjonsoppgaver i løpet av 2008, men disse blir først avklart litt ut på nyåret.

Mange festligheter

På det private programmet kan det imidlertid bli noen arrangementer utenlands. Den norske kongefamilien er alltid velkomne gjester når andre lands kongelige feirer jubileer og andre store familiebegivenheter.

I løpet av 2008 er det flere runde dager som skal markeres i de europeiske kongehusene. Det spanske kongeparet fyller begge 70 år, kong Juan Carlos den 5. januar og dronning Sofia 2. november. Dronning Beatrix av Nederland fyller 70 år 31. januar. Men så vidt NTB erfarer, skal Juan Carlos og Beatrix bare feire nasjonalt, uten gjester fra andre kongehus.

Fyrst Albert av Monaco fyller 50 år 14. mars, kronprins Frederik av Danmark blir 40 år den 24. juni, og Storbritannias prins Charles fyller 60 år 14. november.

I tillegg kan kong Harald og dronning Sonja feire 40 års bryllupsdag den 29. august.

Bryllupsspekulasjoner

I tillegg til de mange fødselsdagene, står minst ett kongelig bryllup for døren, den 24. mai i Danmark når prins Joachim gifter seg for andre gang.

Det spekuleres også sterkt på om bryllupsklokkene vil ringe for ett eller flere av de svenske kongebarna. Trolig blir det kronprinsesse Victoria som står brud først, men det snakkes også om at hennes yngre søster Madeleine og broren Carl Philip er gifteklare.

Flere litt fjernere medlemmer av den europeiske kongefamilien har også medlemmer i gifteklar alder. Fyrst Albert av Monaco har lenge stått øverst på denne listen. Men til tross for at han ses oftere og oftere med den 20 år yngre sørafrikanske svømmestjernen Charlène Wittstock, er det ingen ting som tyder på noe bryllup før 50-årsdagen i mars. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus