Meny

Verden i 2007

(SCANPIX/AFP PHOTO/Paul J. Richards)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenrikshendelser fra året som gikk.

JANUAR:

Somalia - den islamistiske militsen «Rådet for islamske domstoler» forlater den siste byen de kontrollerer, havnebyen Kismayo, etter en offensiv fra etiopiske og somaliske regjeringsstyrker. Rådet hadde kontrollert store deler av landet siden sommeren 2006. USA gjennomførte i januar luftangrep sør i Somalia, etter sigende mot al-Qaidaskikkelser. Ifølge BBC skal et ukjent antall sivile ha blitt drept. Det er den første kjente direkte militære intervensjonen i Somalia fra amerikansk side siden 1993. På bildet poserer en av Rådets soldater. (SCANPIX/AP Photo/Karel Prinsloo)

FEBRUAR:

Den amerikanske senatoren Barack Obama gjør det kjent at han vil stille som kandidat for Demokratene i presidentvalgkampen. I løpet av året konkurrerer han med blant annet tidligere presidentfrue Hillary Clinton om å bli nominert av partimedlemmene. Prosessen med å velge mellom kandidatene begynner i januar, mens presidentvalget finner sted 4. november 2008. På bildet taler Obama under en innsamlingsaksjon ved Universitetet i California. (SCANPIX/AP Photo/Kevork Djansezian)

MARS:


Det internasjonale polaråret, et forskningsprogram til 1,5 milliarder dollar ment for studiet av Nordpolen og Sørpolen, lanseres i Paris. 2007 ble et år med sterkt fokus på klimaendringene. Årets fredspris gikk til Al Gore og FNs klimapanel, det ble fremsatt dystre spådommer om global oppvarming, og isen på Nordpolen ble redusert til et historisk lavt nivå. På bildet ser vi en isbjørn vandrende nær Hudson Bay i Canada mens den venter på at bukten skal fryse til. (SCANPIX/AFP PHOTO/Paul J. Richards)

APRIL:


Virginia Tech-massakren. Cho Seung-hui tok livet av seg selv og 32 andre ved den mest omfattende skolemassakren hittil i amerikansk historie, på Virginia Polytechnic Institute and State University i Blacksburg, Virginia. Før han angrep sine medstudenter sendte han en «multimediapakke» til fjernsynskanalen NBC News (bildet over.) (SCANPIX/REUTERS/Courtesy of NBC News/)

MAI:


Madeline McCann forsvinner fra feriestedet Praia da Luz i Portugal, få dager før sin fjerde bursdag. Foreldrene setter i gang en omfattende mediekampanje, og jenta etterlyses over hele Europa. Etter hvert som tiden gikk erklærte portugisisk politi at foreldrene selv var mistenkt i saken, som fortsatt ikke var oppklart i desember. (SCANPIX/EPA/SOEREN STACHE)

JUNI:


Mislykkede bombeangrep i sentrum av London og Glasgow. I Glasgow ble en bil fylt med bensingkanner kjørt inn i Glasgow International Airport der den tok fyr. Mannen som kjørte bilen satte fyr på seg selv, og døde senere av skadene. De to bilene i London var også fylt med bensin, men ble oppdaget før de detonerte. På bildet ser vi den brennende bilen ved flyplassen i Glasgow. (SCANPIX/AP Photo/Scottish Television)

JULI:


Den siste boka om Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows, ble lansert 21. juli. Boka slo alle tidligere salgsrekorder med 2,7 millioner solgte eksemplarer i Storbritannia og 8,3 millioner i USA de første 24 timene den var i handelen. På bildet ser vi ivrige fans på et kjøpesenter i Cape Town, Sør-Afrika. Boka er den siste i en serie på sju. (SCANPIX/EPA/NIC BOTHMA)

AUGUST:


Mer enn 400 mennesker ble drept over over 400 skadd i en serie angrep mot medlemmer av Yazidi-minoriteten nord i Irak 14. august. Noen anslag går ut på at mer enn 500 ble drept i en serie koordinerte selvmordsangrep mot to landsbyer i regionen Sinjar nordvest i landet. Angrepene er blant de mest dødbringende siden den amerikanske invasjonen i 2003. Yazidiene er en kurdisk-talende sekt som kombinerer Islams lære med andre religioner. På bildet ser vi en irakisk mann vandre gjennom ruinene etter et av angrepene. (SCANPIX/AP Photo/Petr David Josek)

SEPTEMBER:


Militærjuntaen i Burma slår ned på demonstrasjoner ledet av buddhistmunker i landet. Ifølge FN ble 31 personer drept da militærjuntaen i Burma slo ned på demonstrasjoner mot regimet i september. I tillegg er flere personer savnet. På bildet ser man burmesiske munker fotografert nord for Yangong. (SCANPIX/AFP PHOTO)

OKTOBER:


Etter åtte år i eksil vender den tidligere Pakistanske statsministeren Benazir Bhutto tilbake til hjemlandet. Selvmordsaksjonister angrep kortesjen hennes 18. oktober, og drepte 136 personer i den jublende folkemassen. Bhutto slapp selv uskadd fra angrepet. To bomber gikk av nær bilen Bhutto kjørte i. Torsdag 27. desember ble Bhutto rammet av nok et attentat. Denne gang mistet hun livet. (SCANPIX/AP Photo/Shakil Adil)

NOVEMBER:


7. November ryster en skolemassakre Finland. En 18 år gammel gutt åpner ild på skolen Jokela. Han tar livet av åtte på skolen og seg selv ved skolen nord for Helsinki. Gutten hadde dagen i forveien postet en advarsel om at massakren ville finne sted på nettstedet YouTube. Han hadde postet flere YouTube-videoer der han blant annet poserte med våpen, som på bildet over. (SCANPIX/REUTERS/YouTube)

DESEMBER:


Indonesisk politi snakker med Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv under klimakonferansen på Bali. Representanter fra omkring 180 land møttes for å forsøke å finne ut veien videre etter at Kyoto-avtalen utløper i 2012. Til ABC Nyheter forklarte Oddekalv at han ikke ønsket å bruke tauet på bildet til å ta livet av den amerikanske presidenten, kun binde ham fast og brennmerke «Bali» på rumpa hans. (SCANPIX/AFP PHOTO/ADEK BERRY)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus