Gorbatsjov: – Vesten skaper farlig norm

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestlige land skaper en farlig norm når de truer med å gå utenom FN i striden om Kosovos fremtidige status, mener tidligere sovjetleder Mikhail Gorbatsjov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva (NTB-AFP): – Dette er et enestående skritt uten grunnlag politisk sett, for ikke å glemme moralsk sett, skriver Gorbatsjov i den statlig eide avisen Rossijskaja Gazeta.

– Det skapes en farlig presedens for folkeretten og internasjonal sikkerhet som bokstavelig talt kan få situasjonen i en rekke regioner i verden til å eksplodere, fremholder den tidligere Sovjet-presidenten.

Den serbiske provinsen Kosovo har vært FN-styrt siden 1999, og det kosovoalbanske flertallet i området krever selvstendighet fra Serbia.

FNs sikkerhetsråd har ikke greid å bli enig om provinsens fremtidige status. De vestlige medlemmene i Sikkerhetsrådet uttalte forrige uke at videre forhandlinger ikke har noe for seg ettersom samtalene ikke har ført til en holdningsendring hos vetolandet Russland.

Ved å avvise videre forhandlinger i FN har de vestlige landene i praksis skjøvet ansvaret for en løsning på spørsmålet om Kosovo over på EU og NATO, mener Gorbatsjov.

– For første gang i historien tar to organisasjoner skjebnen til et land, Serbia, som ikke er medlem av noen av dem, i egne hender, skriver Gorbatsjov. (©NTB)