Meny

Opprørsleder: – Jeg drepte ikke Bhutto

TV-bilder av Benazir Bhutto minutter før hun ble drept i et attentat i byen Rawalpindi torsdag. Opprørslederen Baitullah Mehsud benektet lørdag at han står bak drapet på Bhutto. (Foto: REUTERS/ SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørslederen Baitullah Mehsud benekter at han står bak drapet på Benazir Bhutto. Mehsud omtales som al-Qaida-leder i Pakistan.

Peshawar (NTB-Reuters-AFP): Opprørslederens talsperson sa til internasjonale nyhetsbyråer lørdag at Mehsud ikke har noe med drapet å gjøre.

– Jeg benekter det på det sterkeste. Stammefolk har sine egne skikker. Vi angriper ikke kvinner, sier talsperson Maulvi Omar.

Det pakistanske innenriksdepartementet hevder å ha bevis for at al-Qaida står bak drapet på opposisjonslederen. Ifølge departementet har pakistanske myndigheter blant annet et opptak av en telefonsamtale der opprørsleder Baitullah Mehsud gratulerer sitt folk for å ha utført drapet på Bhutto.

– Konspirasjon

– Han var ikke innblandet i angrepet. Dette er en konspirasjon fra myndighetenes, hærens og etterretningstjenestens side. Benazir var ikke bare en leder i Pakistan, men også en leder med internasjonalt ry. Vi gir uttrykk for dyp sorg og sjokk over at hun er død, fremholder Omar.

Mehsud anses som lederen av styrker som støtter Taliban i stammeområdene i Sør-Waziristan, hvor også al-Qaida-medlemmer er aktive.

Bhutto ble drept i et attentat torsdag, og det er erklært landesorg fram til søndag kveld i Pakistan. Situasjonen er spent mange steder etter at over 30 personer er drept i omfattende uro som følge av drapet.

De største byene i landet står mer eller mindre stille, og få innbyggerne torde bevege seg ut lørdag. Det er svært vanskelig å få tak i mat og bensin, og bankene holder stengt.

Skuddsår

Det pakistanske innenriksdepartementet uttalte fredag at Benazir Bhutto døde av hodeskader etter å ha blitt kastet mot soltaket på en bil etter en bombeeksplosjon. Det er ikke funnet kuler eller granatsplinter, ifølge departementet.

Men en av Bhuttos nærmeste medarbeidere sier lørdag at opposisjonslederen hadde et skuddsår i hodet. Bhuttos talsperson Sherry Rehman sier hun var i den tidligere statsministerens bilkortesje da den ble angrepet og avviser myndighetenes påstand om at Bhutto ikke ble skutt.

– Jeg var en del av gruppen som stelte henne før begravelsen. Jeg så merkene etter en kule som hadde gått inn i bakhodet hennes og kommet ut på andre siden, sier Rehman. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus