Meny

Landesorg over Bhutto, opptøyene sprer seg

Hundretusener av sørgende hadde trengt seg sammen langs veien da den enkle trekisten dekket av det pakistanske flagget ble båret de fem kilometerne til mausoleet i Naudero der Bhutto skal hvile ved siden av sin far. (Foto: Nadeem Soomro, SCANPIX/REUTERS)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 100.000 sørgende mennesker fulgte kisten med Pakistans drepte opposisjonsleder Benazir Bhutto til den siste hvile fredag.

Larkana (NTB-AP-DPA): Landet rystes av nye voldshandlinger og står overfor en av de verste krisene i sin 60 år lange historie.

De sørgende trengte seg sammen langs veien da den enkle trekisten dekket av det pakistanske flagget ble kjørt på en hvit bil fra familien Bhuttos hjem i Naudero de fem kilometerne til familiens mausoleum i Garhi Khuda Baksh.

Kisten ble fraktet med fly og sykebil til Naudero fra Rawalpindi der hun ble drept i et attentat torsdag. Bhuttos ektemann og tre barn fulgte kisten. Sørgende mennesker dunket seg i hodet, gråt og ropte «Bhutto lever», «Bhutto lever».

Bhutto skal hvile ved siden av sin far i familiens mausoleum ikke langt fra Larkana. Faren, Zulfikar Ali Bhutto, var Pakistans første folkevalgte statsminister, men ble styrtet av de militære i 1977, dømt til døden og hengt i 1979.

Det pakistanske innenriksdepartementet offentliggjorde disse bildene av bilen til Benazir Bhutto fredag.Det pakistanske innenriksdepartementet offentliggjorde disse bildene av bilen til Benazir Bhutto fredag.

Slo hodet i soltaket
Den 54 år gamle eksstatsministeren og opposisjonslederen ble drept under en selvmordsaksjon torsdag.

Ifølge innenriksdepartementet døde Bhutto av skader hun ble påført i hodet da hun ble kastet mot soltaket på bilen på grunn av trykket fra bomben. Hun skal dermed ikke ha blitt truffet av kuler eller granatsplinter som først antatt.

– Håndtaket traff i nærheten av hennes høyre øre og skadet hodeskallen, sa talsmann for innenriksdepartementet, Javed Cheema, på en pressekonferanse fredag.

– Det ble ikke funnet noen kuler eller granatsplinter, fortsatte han.

Men en sentral medarbeider av Bhutto avviser innenriksdepartementets forklaring.

– Det er grunnløse påstander. Det er løgn, sier Farooq Naik, som var Bhuttos advokat og et sentralt medlem av Bhuttos parti PPP.– To kuler traff henne, en i magen og en i hodet, fastholder Naik.

Rundt 20 andre mistet livet i terroraksjonen i Rawalpindi i det nordlige Pakistan.

Terrornettverket al-Qaida har hevdet å stå bak drapet. Fredag ettermiddag opplyste innenriksdepartementet at de har beviser for at al-Qaida og Taliban sto bak selvmordsangrepet mot Bhutto.

Innenriksminister Hamid Nawaz opplyste at de har et opptak av en telefonsamtale der opprørsleder og al-Qaida-leder Baitullah Mehsud gratulerer sitt folk for å ha utført drapet på Bhutto.

Nye ledere truet
Opposisjonsleder Nawaz Sharif og flere andre pakistanske politikere står for øvrig også i fare for å bli angrepet etter drapet på Bhutto, ifølge innenriksdepartementet.

Andre personer i faresonen islamistlederen Maulana Fazlur Rehman og de tidligere statsrådene Sheikh Rashid og Aftab Sherpao, ifølge departementet.

Mens politietterforskningen pågår for fullt, er opptøyene i ferd med å komme ut av kontroll i store deler av Pakistan. Minst 32 mennesker var fredag døde.

Både i byen Karachi og i resten av Sindh-provinsen i den sørlige delen av landet fikk politiet ordre om å skyte voldelige demonstranter. Seks fabrikkarbeidere brant inne da rasende Bhutto-tilhengere satte fyr på en fabrikk i Karachi.

Over store deler av Sindh-provinsen, som er Bhutto-familiens kjerneområde, brant hus og biler. 16.000 politimenn er utplassert i Sindh, 10.000 bare i Karachi. Soldater er sendt til Larkana, Sukkur og andre byer.

Vanskelig dilemma

Eksperter mener drapet på Bhutto setter president Pervez Musharraf i et svært vanskelig dilemma foran det varslede valget 8. januar.

Pakistans fungerende statsminister, Mohammadmian Soomro, kunngjorde fredag morgen at valget i Pakistan vil gå som planlagt, men det er blant analytikere fortsatt tvil om Musharraf faktisk vil gjennomføre det.

- Det vil uansett være et valg som bare i liten grad vil gjøre den jobben Musharraf så for seg at det skulle gjøre, sier PRIO-forsker Kristian Berg Harpviken til NTB.

Han mener den planen Musharraf hadde lagt for å sikre sin maktstilling demokratiske legitimitet, er i ferd med å smuldre opp etter drapet på Bhutto.

Etter at den omstridte presidenten gikk av som forsvarssjef i begynnelsen av desember, en stilling han hadde da han tok makten i 1999, har det vært viktig for ham å få på plass en demokratisk valgt statsminister så raskt som mulig.

Denne statsministeren skulle være Benazir Bhutto, etter en forventet valgseier for hennes Pakistan Peoples Party (PPP).

- Hvis ikke det dukker opp en ny lederskikkelse i PPP, noe det ikke ser ut til, eller opposisjonslederen Nawaz Sharif blir manøvrert fram, blir det vanskelig for Musharraf, sier Harpviken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus