Meny

– Al-Qaida hevder de beordret Bhutto-attentatet

Tilhengere av tidligere statsminister Benazir Bhutto bar torsdag kisten hennes i Rawalpindi, byen hvor hun ble drept i et selvmordsangrep. Foto: Reuters/Ahmad Masood/SCANPIX 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida hevder de beordret drapet på Pakistans opposisjonskandidat Benazir Bhutto torsdag, ifølge Asia Times.

– Vi gjorde slutt på den mest verdifulle amerikanske formue som lovet å bekjempe mujahideen, sier al-Qaidas leder for operasjoner i Afghanistan og talsmann Mustafa Abu al-Yazid i et telefonintervju med avisa Asia Times.

Han hevder at Punjabi-forbindelser til gruppa Lashkar-i-Jhangvi, som opererer under al-Qaida, sto bak attentatet som kostet Bhutto livet torsdag.

– Dette er vår første store seier over dem som tar Vestens parti, sier al-Yazid til avisa.

Pakistans innenriksdepartement sa fredag at de ikke var klar over at al-Qaida har påtatt seg skylden for drapet på Bhutto, men sier at ekstremistiske elementer som har stått bak en rekke angrep i 2007, kan være ansvarlig, skriver AFP.

- Hadde mest å vinne på attentatet

Samtidig som den asiatiske avisen melder at al-Qaida hevder å ha beordret drapet på Bhutto, mener flere analytikere at al-Qaida og Taliban hadde mest å vinne på attentatet mot Pakistans opposisjonskandidat.

Al-Qaida truet med å «slakte henne som en sau» og Taliban-opprørere hadde lovet å drepe henne.

– Al-Qaidas motivasjon for å gjøre det er helt klar. De hadde mest å tjene, sier David Gartenstein-Ross fra Stiftelsen for forsvar av demokratier.

– Det er en rekke ekstremistiske grupper i Pakistan som kunne gjennomført attentatet. Al-Qaida må være en av gruppene øverst på den listen, sier en høytstående amerikansk embetsmann.

Offisielt sier Bush-administrasjonen derimot at det er for tidlig å peke ut mistenkte for drapet på Benazir Bhutto i Rawalpindi torsdag.

Redd hæren

Bhutto selv har siden det mislykkede attentatforsøket i oktober snakket høylytt om hvem som ønsker henne drept.

– Jeg vet hvem som ønsker meg drept. Det er tidligere høytstående embetsmenn under general Zia ul Haqs regime, har hun sagt til Paris-Match. Det var general Zia som avsatte Benazir Bhuttos far i 1977 og hang ham to år senere.

Bhutto har også snakket om redselen for pensjonerte militære ledere som har ønsket henne drept. Og hun har anklaget hærens etterretningsavdeling, skriver avisa The Guardian.

Al-Qaida-tilhengere i Pakistans sikkerhetstjenester kan ha spilt en rolle, mener en analytiker.

Anklaget Musharraf

To måneder før hun døde sendte Bhutto en e-post til sin talsmann i USA og sa at dersom hun ble drept måtte Pervez Musharraf bære deler av skylden.

– Jeg vil bare vite at dersom det skjer vil jeg i tillegg til navnene jeg ga Musharraf 16. oktober holde Musharraf ansvarlig, skriver hun, og mener at han ikke i stor nok grad sørget for hennes sikkerhet, ifølge CNN.

Men hun anklaget ham ikke for å ha vært direkte involvert i angrepet mot henne i oktober.

– Jeg anklager ikke regjeringen. Jeg anklager visse mennesker som misbruker sin makt, sa hun etter det mislykkede attentatforsøket.

Drapet på Bhutto torsdag bidrar bare til å svekke Musharraf, sier flere analytikere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus