Åpen for alle - alltid

Årets beste bøker

Johan Harstad har skrevet en av årets beste bøker.
Johan Harstad har skrevet en av årets beste bøker.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er årets beste bøker, ifølgje ABC Nyheters bokmeldarar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daniel Sjölin: Världens sista roman

Den svenske forfatteren og programlederen Daniel Sjölin skriver om seg selv – dog i en mer mislykket versjon – og i et unikt, fantastisk, kortprosaisk språk. Han skriver om morens alzheimer og sin egen alkoholisme, men egentlig handler boka om språk og litteratur, om hvordan språket besjeler folk, om konstruksjon av fortelling og grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. Jeg ble totalt forelska i denne boka, jeg vil gå rundt med den i veska bare for å ha den i nærheten hele tida.

Mattis Øybø: Ingen er alene

Fin tittel og god bok. Det er et ambisiøst prosjekt, men Øybø har full kontroll på historien sin. Boka handler om psykologen Harald Stange, som forsøker å nærme seg pasienten Nicholas Berg, som var en del av en religiøs sekt som religiøs fanatisme og om tro og tilhørighet. Dessuten er den ganske spennende.

Les vår anmeldelse av boka her

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mette Karlsvik: Flytårn

Vakker liten bok! Mette Karlsvik har et krystallklart språk, finstemt og underspilt. Denne boka handler om en flygeleder som ikke greier helt å kommunisere med familien sin. Istedet sitter han i flytårnet og spiser kake. Boka er tynn og språket ganske enkelt, likevel er dette et storstilt stileksperiment med overraskende dybde. Liker den.

Johan Harstad: Hässelby

Johan Harstads roman om den vaksne Albert Åberg kan få håra til å reise seg på armen til lesaren. Ein urovekkjande, dystopisk og medrivande roman, om oppløysninga av det svenske folkhemmet, draumen om å unnsleppe drabantbyhelvete og den problematiske lengselen tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kva meiner du er den beste boka frå 2007? Skriv di meining i kommentarfeltet under.

Jan Erik Vold: Ruth Maiers dagbok. En jødisk flyktning i Norge

Den austerrikske flyktningen Ruth Maier kom til Noreg før krigen og mista livet i Auschwitz i 1942, berre 22 år gammal. Ho etterlet seg åtte dagbøker, redigert av Jan Erik Vold. Boka består også av brev Maier skreiv til familien, samt akvarellar og teikningar. Ei moden og talentfull ung kvinne, som - i tillegg til å skrive om sine private tankar og kjensler - gjev eit interessevekkjande tidsbilde av Noreg og Europa i tida før og under andre verdskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joan Didion: De magiske tankers år

Joan Didion mister ektemannen gjennom førti år då han dagen før nyårsafta 2003 blir råka av eit hjarteinfarkt. Frå før ligg dottera deira Quintana alvorleg sjuk på intensivavdelinga. Ni månader etter den tragiske hendinga byrjar Didion å skrive om sorgprosessen, og det året då dei «magiske tankane» og irrasjonaliteten rådde. Didion skriv reflektert og ærleg utan å bli sentimental, men smerta når likevel ut til lesaren, som vil ha vanskeleg for ikkje å la seg gripe av denne boka.

Les vår melding av boka her

Frank Rossavik: Stikk i strid. En biografi om Einar Førde

Talet på biografiar i haust har vore overveldande. Men dette er årets beste. Rossavik skildrar Førdes politiske kampar og tida hans som kringkastingssjef, samstundes som han grev djupt i privatlivet hans og skildrar utruskap og private konfliktar - utan å skli over i det respektlause og spekulative. Biografien er krydra med ei rekkje vittige anekdotar som får fram vestlendingens fandenivoldske humor.

Kva meiner du er den beste boka frå 2007? Skriv di meining i kommentarfeltet under.