Bondevik: - Forferdelig tragisk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av Oslo fredssenter og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik synes det er forferdelig tragisk at den pakistanske politikeren Benazir Bhutto er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er forferdelig tragisk, først og fremst for Bhuttos familie, men også for hele det pakistanske folk. Det at hun vendte tilbake til Pakistan for en tid siden og nå skulle stille opp i valget om kort tid, bar bud om en demokratisering av Pakistan. Derfor er dette et tilbakeslag for den prosessen, sier Bondevik til NTB.

Han mener det nå er veldig usikkert hva som vil skje ved valget der Bhutto og hennes parti var et svært viktig alternativ. Det kan jo også i verste fall få ringvirkninger ut over Pakistan, men dette er det for tidlig å si noe om, påpeker han.

Sterk og markert

- Bhutto var en veldig sterk og markant leder. Hun var jo mislikt av ekstremistene, dels fordi hun var en moderat muslimsk leder og dels fordi hun var en kvinne. Det gjorde at hun var utsatt, men at det skulle ende slik, var jo likevel forferdelig, sier Bondevik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det nå er veldig mye som hviler på president Musharraf. Han må få kontroll over situasjonen slik at man unngår at det kan bli konflikter mellom ulike grupper i Pakistan.

- Det får vi inderlig håpe at han klarer å avverge.

Ville ta risiko

Bondevik karakteriserer Bhutto som en sterk personlighet med stor utstråling.

- Hun sa til meg da hun var i Norge i mai, at hun ville tilbake. Hun ønsket å bidra til en demokratisering av Pakistan og stille opp selv som et demokratisk alternativ. Hun var klar over at noen kunne være ute etter henne, men den risikoen ville hun ta, for hun syntes det var så viktig at landet fikk et demokratisk valg, sier han.

Bondevik var med og la til rette for et kvinnenettverk av muslimske kvinnelige ledere da Benazir Bhutto var på besøk i Norge i begynnelsen av mai i år. Bhutto ble valgt til leder for dette nettverket. Bondevik møtte henne også da han var sammen med Stortingets utenrikskomité i Pakistan på 1980-tallet og på et arrangement i Washington for et par år siden. (©NTB)