Meny

Verden forferdet over drap på Bhutto

Et grusomt syn møtte dem som kom til åstedet for angrepet på Benazir Bhutto torsdag kveld (Foto. Reuters/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Benazir Bhutto vekker sterke reaksjoner verden over. I flere land er det bekymring for hva som nå vil skje i Pakistan.

Fakta:
* 6. oktober: Pervez Musharraf blir gjenvalgt som president.
* 10. oktober: Tidligere statsminister Nawaz Sharif forsøker å vende hjem fra eksil, men blir arrestert og deportert til Saudi-Arabia.
* 18. oktober: Tidligere statsminister Benazir Bhutto vender tilbake fra eksil etter først å ha forhandlet med Musharraf om en mulig maktdeling.
* 3. november: Musharraf innfører militær unntakstilstand. Bhutto skrinlegger samarbeidet med Musharraf.
* 22. november: Høyesteretts nye medlemmer avviser alle innsigelser mot presidentvalget.
* 25. november: Sharif drar tilbake til Pakistan etter at Musharraf gir etter for press fra Saudi-Arabia om å la ham slippe inn i landet.
* 28. november: Musharraf tas i ed som president for en ny periode etter å ha oppfylt løftet om å trekke seg som forsvarssjef
*27. desember: Bhutto blir drept
Kilde: NTB

Den pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi torsdag. Bildet ble tatt under et valgmøte i Peshawar dagen før. Foto: Reuters/Ali Imam/SCANPIXDen pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto ble drept i et selvmordsangrep i Rawalpindi torsdag. Bildet ble tatt under et valgmøte i Peshawar dagen før. Foto: Reuters/Ali Imam/SCANPIX

Drapet på den pakistanske opposisjonslederen skjer bare et par uker før landet holder valg på ny nasjonalforsamling og kort tid etter at president Pervez Musharraf opphevet en svært upopulær unntakstilstand.

USA, Russland og Frankrike var blant landene som var raskt ute med å fordømme angrepet som tok livet av Bhutto og om lag 20 andre mennesker.

– Vi fordømmer voldshandlingene som fant sted i dag i Pakistan, sa talsmann for Det hvite hus Scott Stanzel.

Storbritannias utenriksminister David Miliband er dypt sjokkert over drapet.

– Ved å angripe Benazir Bhutto har ekstremistiske grupper hatt alle som er forpliktet til den demokratiske prosessen i Pakistan, i tankene, sier Miliband.

– De kan ikke og må ikke lykkes, fortsetter han.

Frykter mer terror

Russland frykter at drapet vil utløse enda mer terror i et land som det siste året har opplevd en rekke attentat og selvmordsangrep mot politiske ledere.

– En terrorhandling er et dårlig tegn. Dette vil helt sikkert utløse en bølge med terrorisme, sier viseutenriksminister Aleksandr Losjukov, som har ansvaret for Russlands politikk i Asia.

Det russiske utenriksdepartementet kondolerer samtidig drapet overfor Bhuttos familie og fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Vi håper at pakistanske myndigheter vil gjøre det som er nødvendig for å sikre stabilitet i landet, sier talsmann Mikhail Kamynin i utenriksdepartementet.

Også Sveriges utenriksminister Carl Bildt er bekymret for konsekvensene av drapet.

– Det er åpenbart at det finnes krefter i det pakistanske samfunnet og i områdene rundt som ikke vil ha en demokratisk utvikling, sier han. Samtidig håper han at Pakistan vil greie å gjennomføre valget på ny nasjonalforsamling i januar.

Sharif lover kamp

Bhutto skulle vært kandidat i valget, og nå lover opposisjonslederen Nawaz Sharif å føre kampen hennes videre. Han møtte torsdag fram på sykehuset der Bhutto døde.

– Jeg lover at jeg vil kjempe deres krig fra nå av, sa Sharif til Bhuttos tilhengere utenfor sykehuset. Mange gråt og var tydelig preget av hennes bortgang, og Sharif var selv tydelig rystet over drapet.

– Jeg deler deres sorg sammen med hele nasjonen, sa han. (©NTB)

Les mer:

- Vil medføre kaos

Et liv i konflikt

Benazir Bhutto drept

Se video

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus