Meny

Siste nyttårsaften med privat rakettoppskyting

(Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyttårsaften blir den siste med privat oppskytning av raketter her i landet fordi Justisdepartementet planlegger et fyrverkeriforbud som vil gjelde fra årsskiftet 2008/2009.

Det er de mange skadene på personer og materiell som gjør at justisminister Knut Storberget vil innføre et forbud mot at privatpersoner skal kunne fyre av raketter med styrepinne. Det blir også forbud mot fyrverkeri som ser ut som leketøy for barn.

– Endringene skal bidra til en tryggere nyttårsfeiring, sier justisminister Storberget.

Under forrige nyttårsfeiring ble det registrert 128 personskader og 23 brannskadde bygninger. Minst 20 personer fikk alvorlige øyeskader i forbindelse med fyrverkeri forrige nyttårsaften, to personer ble varig blinde og flere andre fikk store brannskader og ødelagte fingre og hender.

Blir lov på bakken

Ikke alt fyrverkeri blir forbudt. Fyrverkeri som står fast på bakken, kan man fortsatt bruke. Det gjelder såkalte effektbatterier, opplyser avdelingsleder Siri Hagehaugen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NTB.

Forbudet mot privat rakettoppskyting kan sette fortgang i mange kommuners bestrebelser på å få i stand offentlig fyrverkeri i samband med nyttårsfeiringen for å gjøre rakettoppskytingen tryggere, mener Hagehaugen.

– Forbudet vil gjelde privatpersoner og ikke offentlig fyrverkeri utført av profesjonelle folk, sier Hagehaugen til NTB.

Totalforbud

Finansnæringens Hovedorganisasjon, FNH, hilser forbudet velkommen, og ønsker fyrverkeriregler som er mer på linje med det forslaget en arbeidsgruppe er kommet med og som ligger til grunn for det forbudet som vil komme fra Justisdepartementet. Arbeidsgruppa som ble nedsatt av direktoratet, kom fram til at både salg, kjøp og bruk av raketter bør forbys for privatpersoner.

FNH vil også ha et forbud mot effektbatterier som også kan forårsake øyeskader og blindhet. De støtter seg til øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus som mener at bare et totalforbud kan hindre øyeskader.

– Vi håper på at regjeringen vil lytte til rådene fra direktoratet og øyelege Nils Bull, sier kommunikasjonssjef Stein Håkonsen i FNH.

Også Politidirektoratet vil ha et helforbud mot bruk av markfyrverkeri og raketter. Men politimester Anstein Gjengedal i Oslo går mot å forby fyrverkeri for privatpersoner.

Lite kontrollerbart

– Vi mener at et slikt forbud vil ha begrenset virkning fordi erfaringene fra prøvekommuner ikke har vist merkbar nedgang i tallet på rapporterte skader, sier Gjengedal.

Gjengedal frykter at et totalforbud vil åpne opp for mer ulovlig omsetning og produksjon av det farligste fyrverkeriet. Et forbud vil også være vanskelig å styre for både politi og brannvesen, mener han.

– Gjennom internett er det store muligheter for kjøp og innførsel av fyrverkeri som er lite kontrollerbart. Fyrverkeri som skaffes på denne måten, vil heller ikke underkastes den samme kvalitetskontroll og de samme sikkerhetskravene som stilles til den lovlige omsetningen, sier Gjengedal. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus