Meny

Takket nei til Van Halen

Takket nei til Van Halen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun toppet listene sammen med Don Henley og takket nei til å synge i Van Halen. Nå er hun tilbake. Møt Patty Smyth.

Patty Smyth med et godt tak rundt ektemannen John McEnroe da han ble inkludert i International Tennis Hall of Fame i 1999. Foto: ScanpixPatty Smyth med et godt tak rundt ektemannen John McEnroe da han ble inkludert i International Tennis Hall of Fame i 1999. Foto: Scanpix

Hon spelade in Columbia Records bäst säljande EP. Hon toppade listorna tillsammans med Don Henley. Hon tackade nej till jobbet i Van Halen. Sedan gifte hon sig med John McEnroe. Nu är en av 1980-talets stora kvinnliga rockröster tillbaka. Möt Patty Smyth, 50.

Musikkanalen VH1 ringde för ett par år sedan. Sa till Patty Smyth: «Du, vi vill att Scandal spelar tillsammans igen».

- Helt ärligt: jag hade aldrig några tankar på att bandet skulle återförenas, och jag hade ingen koll på vad TV-showen handlade om. Men min 19-åriga dotter tittade på mig: «Äh, kom igen morsan», forteller Patty Smyth ABC Nyheter.

Det blev en kortare återföreningsturné, ett samlingsalbum i Columbias Legacy-serie, och nu - i slutet av 2007 - säger Patty att rock'n'roll har blivit roligt igen. Trots att hon ser en musikindustri väldigt olik den hon lämnade på 1990-talet:

- Det finns producenter som spelar, som skriver musiken och gör i princip allting med pro tools. Folk som egentligen inte kan sjunga går in i studion och så fixar tekniken resten.

- Jag är väldigt tacksam att jag inte är ny i branschen idag. Skivbolagen signar en artist, låter honom eller henne spela in en platta och sparkar sedan ut dem när försäljningssiffrorna inte motsvarar förväntningarna.

- Med andra ord: det var bättre förr?

- Inte allt. Det går snabbare att spela in idag, och jag hatade att mixa en och samma låt i flera dagar. Dessutom tycker jag att mycket av det som gjordes på 1980-talet var så överproducerat att man blev galen.

Den som har kändiskoll vet att Patty Smyth sedan många år tillbaka är gift med tennisstjärnan John McEnroe. Att hon toppat listorna med Don Henley, att hon tackade nej till Eddie Van Halen - och att genombrottet kom 1982 när Scandals debut blev den bäst säljand ep:n i Columbia Records historia.

Men vi tar det från början, och då handlar det om en uppväxt i flera av New Yorks boroughs. En viss rotlöshet fanns, erkänner Smyth, och vi förstår att musiken betydde mycket under tonåren. Den fanns alltid där, på klubbarna som ägdes av Smyths mamma.

- Jag flyttade hemifrån när jag var 17, började sjunga med olika husband när jag var 19 och jobbade sedan ett tag med ett band från Philadelphia som mest spelade R&B-covers.

- 15 till 21. Viktiga år för mig. Jag flyttade från Led Zeppelin och Hendrix, upptäckte Stevie Wonder, Marvin Gaye, Aretha. De var så viktiga influenser. Jag tog aldrig några sånglektioner. Jag lyssnade på, och lärde av, de stora. De som hade mest soul.

New York-gitarristen Zack Smith hade ett band som behövde en bra röst. Patty Smyth tog jobbet och fem månader senare hade Columbia signat Scandal.

- Allt stämde från början. Jag var rätt person i fronten, Zack var rätt person att sköta allt annat. Åtminstone var det vad jag trodde.

Men trots att succén kom rekordsnabbt visste Patty Smyth ganska snart att Scandal aldrig skulle överleva.

- När Zack ringde hade han tre låtar. Och så hade han börjat på «Goodbye To You». Vi gjorde den klar tillsammans, men jag var för ung för att förstå att jag faktiskt hade samma rättigheter till låten som Zack. Man kan säga att den storyn ganska väl summerar allt som hände senare.

Vad som hände var att Scandal sålde miljoner och turnerade non stop i ett år. Bandet reste med Hall & Oates och Golden Earring. Man spelade in ett helt album, «The Warrior», och sen var allt över.

- Du hör din låt på radio, det är en nästan obeskrivlig glädje. Sedan går allting så fort att du inte hinner njuta av att du har framgång. Till slut blir partyt vardag. Du går till jobbet. Det är visserligen ett jobb du älskar, men ändå : ett jobb.

- Det andra problemet var att Zack ville kontrollera allting. Vår trummis fick ett erbjudande av Billy Idol och varken Zack eller vår manager brydde sig om att övertala honom att stanna kvar. Det roliga tog slut, Scandal tog slut för mig. Min ambition var aldrig att ha en solokarriär, jag ville bara få njuta av det jag höll på med. Och jag var så trött på att bråka med Zack.

Patty Smyth gick solo, inte för att hon ville det, mest för att Scandal var över. Första egna albumet, «Never Enough», kom 1987, uppföljaren, «Patty Smyth», dröjde fem år.

Det var en karriär som lovade hur mycket som helst. En debut full av låtar med radiopotential, och så, 1992, rusade Smyth i topp på listorna med «Sometimes love just ain't enough». Hon skrev låten tillsammans med New Jerseys Glen Burtnik, och spelade in den som en duett med Don Henley.

- Don hade sett videon till «Goodbye To You» med Scandal och ringde min manager för att kolla om jag ville sjunga på några av låtarna till hans platta, «Building The Perfect Beast». Senare betalade han tillbaka när jag frågade om han ville göra en duett till min platta. Don är verkligen en artist jag beundrar, en fantastisk låtskrivare och sångare. Vi låter som bror och syster tillsammans.

En annan gigant som hade upptäckt miss Smyth var Eddie Van Halen. Smyth berättar att Van Halen ringde när hon levde med punklegenden Richard Hell och var gravid i åttonde månaden.

- Vi hade vårt liv i New York och det fanns inte chans att jag skulle byta det mot L.A. Men idag kan jag ångra att jag inte tog chansen. Det hade varit kul att åtminstone göra ett album med Eddie. Hur som helst: jag har aldrig pratat mycket om det där, för när det var aktuellt ville Eddie att jag skulle hålla en låg profil. David Lee Roth hade lämnat bandet, jag fick chansen att ersätta honom, men tackade nej. Och jag antar att Eddie inte ville att Sammy Hagar skulle känna att han inte var förstavalet. Men... han var inte förstavalet, det var jag.

Soloplattorna sålde, Patty Smyth var etablerad. Ändå klev hon av tåget. Efter separationen från Richard Hell träffade hon John McEnroe. De gifte sig, bildade familj och musiken tog allt mindre plats. Visst, en Oscarnominering 1994 («Look What Love Has Done», ledmotiv till «Junior») och en «Greatest Hits» 1998 visade tecken på fortsatt artistliv. Men inte förrän 2004, när VH1 hörde av sig, kände Patty Smyth en längtan tillbaka.

- Det är lustigt att John och jag har kunnat leva så privat som vi faktiskt gjort. Jag menar, det finns knappast en plats på jorden där han inte blir igenkänd. Det har funnits stunder när pressen kommit lite för nära, men för det mesta har vi blivit helt okej behandlade. Och jag har njutit av vårt liv tillsammans.

Men frågan kom, och Patty Smyth, nu 50 år, tackade ja. Hon säger att hon slutade att spela in skivor, men aldrig att skriva ny musik.

- Att börja om kan vara ett av mina allra bästa beslut. Scandal har fått en ny basist, en ny trummis, och Zack har ingenting med bandet att göra. Vi har väldigt roligt tillsammans.

2008? Patty Smyth lovar - nästan - att det kommer ett album. Klart är att Scandal ska turnera på allvar.

- Jag har inga förväntningar på den här branschen, och jag tror inte att branschen har några förväntningar på mig heller. Allt förändras, på gott och ont. Om jag skulle ge några råd till unga rockmusiker får det bli: vad ni än gör - sälja aldrig era rättigheter, och skriv inte under några kontrakt innan - minst - tre advokater läst det finstilta.

Patty Smyth har varit där. Hon har gjort alla de klassiska misstagen.

- Det finns alltid saker man ångrar, men jag har lagt det gamla bakom mig. Det som är gjort är gjort. Jag är bara glad att bandet är tillbaka.

Patty Smyth-fakta:

Född i New York 1957.
Sångerska i Scandal 1981-1984.

Soloartist 1987-1992.

Återförenade Scandal 2004.

Tackade i mitten av 1980-talet nej till ersätta David Lee Roth i Van Halen. Jobbet gick istället till Sammy Hagar.

Gift med tennislegenden John McEnroe, tidigare hade hon ett förhållande med punkstjärnan Richard Hell.

Diskografi: «Scandal» (ep, 1982), «The Warrior» (med Scandal, 1984), «Never Enough» (solo, 1987), «Patty Smyth» (1992), «Greatest Hits» (1998), «We Are The 80's Series» (2006).

Största hits: «Goodbye To You» (från Scandals första ep), «Downtown Train» (1987), «Never Enough» (1987), «Isn't It Enough» (1987), «Sometimes Love Just Ain't Enough» (duett med Don Henley, 1992), «No Mistakes» (1992), «Look What Love Has Done» (ledmotiv till filmen «Junior», 1994).

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus