Sånn er livet

<p>(Foto: Mobra Films - Adi Padureto/Arthaus)</p>
(Foto: Mobra Films - Adi Padureto/Arthaus)

– Jeg ønsket å lage en film som gjenspeilte livet selv, forteller rumenske Cristian Mungiu om sin gullpalmevinner 4 måneder, 3 uker og 2 dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta: Den rumenske bølgen

For den oppmerksomme filmentusiast hadde signalene vært synlige i noen år: Cristian Mungiu mottok pris i Thessaloniki i 2002 for den lavmælte Occident. Cristi Puiu vant Gullbjørnen i 2004 for den presise kortfilmen Cigarettes and Coffee. Og Catalin Mitulescu fikk Gullpalmen for beste kortfilm med Trafic i 2004.

Likevel var det få under filmfestivalen i Cannes 2005 som var forberedt på at Puius mildt sagt ikke-kommersielt titulerte Lazarescus død, både ville vinne en av de mest prestisjefylte prisene (Prix Un Certain Regard), og bli den første rumenske filmen med omfattende internasjonal distribusjon.

På Cannes-festivalen året etter vantHvor var du, egentlig? (Corneliu Porumboiu) Camera d’Or, mens How I Spent the End of the World (Catalin Mitulescu) fikk pris for beste kvinnelige hovedrolle.

Og da endelig 4 måneder, 3 uker og 2 dager stakk av med den gjeveste prisen under årets festival på Rivieraen, samtidig som California Dreamin’ (Cristian Nemescu, posthumt) fikk Prix Un Certain Regard, var dette det endelige beviset på det som kan kalles den mest slående filmbølgen siden Cahiers du Cinema-redaksjonen egenhendig endevendte filmverdenen på slutten av femtitallet.

Artikkelen er levert av Film&Kino og skrevet av Ulrik Eriksen

4 måneder, 3 uker og 2 dager forsterker inntrykket av at Romania er det mest spennende filmlandet i verden for tiden. Da Mungiu mottok den høythengende hovedprisen under årets Cannes-festival, var det på mange måter ikke bare hans realistiske mesterverk som ble belønnet, men også en helt ny generasjon med unge, fremadstormende, rumenske filmskapere som har tatt filmverdenen med storm de siste årene.

Cristian Mungiu vant Gullpalmen i Cannes.Cristian Mungiu vant Gullpalmen i Cannes.

4 måneder... er like unnselig som den er intens og gjennomtrengende. Vi kjenner igjen stilgrep fra blant annet landsmannen Cristi Puius Lazarescus død (2005): en forkjærlighet for lange tagninger og et øye for naturalistiske detaljer, som gir filmen et tilforlatelig og dokumentarisk preg.

I likhet med Lazarescus død er dessuten historien i 4 måneder... på overflaten svært enkel. En ung studine forsøker å organisere en ulovlig abort for venninnen i det kommunistiske Romania på slutten av 80-tallet. Ut fra det simple premisset vokser det en rammende og vond fortelling om blant annet oppofrende vennskap i et samfunn preget av frykt, selvsentrerthet og mistenksomhet. Det hele godt hjulpet av en av de sterkeste rolletolkningene undertegnede har sett på lang, lang tid: Anamaria Marinca som den ukuelige Otilia.

SANN HISTORIE

- Historien fikk jeg faktisk fortalt som en selvopplevd hendelse av noen jenter jeg kjenner, forklarer regissør og manusforfatter Cristian Mungiu til Film & Kino når vi treffer ham under New York Film Festival.

- De fortalte den så detaljert, og med så sterke følelser at jeg med en gang skjønte at det kunne bli en film. Jeg har egentlig endret svært lite i filmen, bortsett fra de biografiske detaljene.

Den ferske gullpalmevinneren har klart mesterstykket å lage en nervepirrende thriller uten et eneste nærbilde og utelukkende ved hjelp av lange tagninger.

- Jeg liker lange tagninger fordi det gir en mulighet for publikum til å komme inn i filmen uten at jeg som regissør står i veien. Jeg hadde også lyst til å se om jeg kunne klare å fremstille følelsesladete scener uten bruk av billige triks som close-ups og strykere. Begge deler setter helt spesielle krav til skuespillerne. De må være fullstendig til stede, og kunne huske ti sider med tekst ned til minste detalj.

SPEILE LIVET

Noe av det mest slående med 4 måneder... er detaljrikdommen og de mange tilsynelatende irrelevante hendelsene som filmen tar seg tid til å vise.

- Jeg jobbet veldig hardt for å gi den en naturalistisk kvalitet, sier Mungiu.

- Særlig brukte vi mye tid på forberedelser og repetisjoner. Jeg ville for eksempel unngå panoreringer og tilter for å gi bildene en flathet og en følelse av at filmen bare er en liten del av en større historie. På samme vis valgte jeg ofte å klippe inn og ut midt i en samtale.

- Klassisk fortellerstruktur passer ikke for meg. Livet er kaotisk, og alle svar blir ikke besvart. Det ville jeg gjenspeile i filmen. Alt som er sannsynlig og som vil kunne skje i det virkelige liv, ønsker jeg å ha med. Slik blir filmen ikke om noe helt spesifikt, men om livet selv.

REGIMEUVENNLIG

Vi journalister har det med å erklære filmbølger der det ofte ikke er snakk om mer enn en stusselig krusning. Men vi må kunne snakke om temmelig rom sjø når et land som Romania - med sitt relativt lave produksjonsvolum - har hatt fem spillefilmer i det offisielle programmet i Cannes de siste to årene og hentet tilbake fem sentrale priser.

Alle de fem regissørene er dessuten i 30-årene, kjenner hverandre godt, og er første eller andregangsregissører. Selv om de ikke vil innrømme det selv, er de i tillegg stilistisk og tematisk temmelig nært forbundet. Alle har de et inngående oppmerksomt blikk for detaljer og en forkjærlighet for en bedagelig klipperytme. Og hendelsene knyttet til revolusjonen i 1989 ligger hele tiden under, selv om det gjerne behandles på en indirekte måte.

Det kommunistiske regimet er da heller ikke eksplisitt til stede i 4 måneder..., men det ligger en trykkende og truende stemning over filmen som fungerer som en konstant påminnelse om hva slags hemmende virkelighet rollefigurene lever i.

- Jeg ville få frem hvordan systemet var påtrengende til den grad at det ble en del av atmosfæren, forklarer Mungiu.

- Strategien til myndighetene var å spre overgrepene, slik at de ikke var så umiddelbart synlige. Denne følelsen av at alt kan skje når som helst, ønsket jeg å få med i filmen.

TØFFE KÅR

Rumensk film under Ceausescu-tiden var like utilgjengelig for utlendinger som landet i seg selv. Til tross for en ganske omfattende filmproduksjon fantes det heller ikke et kreativt miljø for diskret filmatisk opposisjonsvirksomhet, slik som i Polen og Tsjekkoslovakia. Da jernteppet gikk i oppløsning, sto rumensk film fullstendig avkledd tilbake. År null. Det har tatt 15 år å bygge seg opp.

Det paradoksale med den nye rumenske filmbølgen er likevel at tilstanden for filmkulturen i det østeuropeiske landet langt fra er pigg. Filminteressen er usedvanlig lav og synkende. Drøyt to millioner kinobilletter ble solgt i 2006. Det vil si at bare hver tiende rumener gikk på kino, mens hver enkelt nordmann i fjor besøkte en kino 2,6 ganger i snitt. Den mest sette hjemmeproduserte filmen i 2006, Love Sick, solgte drøyt 20 000 billetter.

Dessuten er filmstøtteordningen - en overlevning fra kommunisttiden - preget av tregt byråkrati, tilfeldig reglement, nepotisme og en forkjærlighet for pyntelige filmer. Verken Cristi Puiu (Lazarescus død) eller Sundance-vinneren Radu Jude (Lampa cu cacilua) har fått statlig støtte til sine nye prosjekter.

Men kanskje er det nettopp de karrige kårene som har skapt den blomstrende rumenske filmfloraen? Det ligger utvilsomt spor av innbitt fandenivoldskhet og ukuelig pågangsmot i stemmen til Cristian Mungiu.

- Det er komplett umulig å leve av å lage spillefilm i Romania i dag. Min jobb er å snekre reklamefilmer. Spillefilm er noe jeg er nødt til å gjøre på fritiden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Film&Kino.

Les mer om julefilmene her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone dømmes til over tre år i fengsel18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling
Siste nytt
20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone dømmes til over tre år i fengsel18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13KulturRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus