Meny

Sånn er livet

(Foto: Mobra Films - Adi Padureto/Arthaus)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ønsket å lage en film som gjenspeilte livet selv, forteller rumenske Cristian Mungiu om sin gullpalmevinner 4 måneder, 3 uker og 2 dager.

Fakta: Den rumenske bølgen

For den oppmerksomme filmentusiast hadde signalene vært synlige i noen år: Cristian Mungiu mottok pris i Thessaloniki i 2002 for den lavmælte Occident. Cristi Puiu vant Gullbjørnen i 2004 for den presise kortfilmen Cigarettes and Coffee. Og Catalin Mitulescu fikk Gullpalmen for beste kortfilm med Trafic i 2004.

Likevel var det få under filmfestivalen i Cannes 2005 som var forberedt på at Puius mildt sagt ikke-kommersielt titulerte Lazarescus død, både ville vinne en av de mest prestisjefylte prisene (Prix Un Certain Regard), og bli den første rumenske filmen med omfattende internasjonal distribusjon.

På Cannes-festivalen året etter vantHvor var du, egentlig? (Corneliu Porumboiu) Camera d’Or, mens How I Spent the End of the World (Catalin Mitulescu) fikk pris for beste kvinnelige hovedrolle.

Og da endelig 4 måneder, 3 uker og 2 dager stakk av med den gjeveste prisen under årets festival på Rivieraen, samtidig som California Dreamin’ (Cristian Nemescu, posthumt) fikk Prix Un Certain Regard, var dette det endelige beviset på det som kan kalles den mest slående filmbølgen siden Cahiers du Cinema-redaksjonen egenhendig endevendte filmverdenen på slutten av femtitallet.

Artikkelen er levert av Film&Kino og skrevet av Ulrik Eriksen

4 måneder, 3 uker og 2 dager forsterker inntrykket av at Romania er det mest spennende filmlandet i verden for tiden. Da Mungiu mottok den høythengende hovedprisen under årets Cannes-festival, var det på mange måter ikke bare hans realistiske mesterverk som ble belønnet, men også en helt ny generasjon med unge, fremadstormende, rumenske filmskapere som har tatt filmverdenen med storm de siste årene.

Cristian Mungiu vant Gullpalmen i Cannes.Cristian Mungiu vant Gullpalmen i Cannes.

4 måneder... er like unnselig som den er intens og gjennomtrengende. Vi kjenner igjen stilgrep fra blant annet landsmannen Cristi Puius Lazarescus død (2005): en forkjærlighet for lange tagninger og et øye for naturalistiske detaljer, som gir filmen et tilforlatelig og dokumentarisk preg.

I likhet med Lazarescus død er dessuten historien i 4 måneder... på overflaten svært enkel. En ung studine forsøker å organisere en ulovlig abort for venninnen i det kommunistiske Romania på slutten av 80-tallet. Ut fra det simple premisset vokser det en rammende og vond fortelling om blant annet oppofrende vennskap i et samfunn preget av frykt, selvsentrerthet og mistenksomhet. Det hele godt hjulpet av en av de sterkeste rolletolkningene undertegnede har sett på lang, lang tid: Anamaria Marinca som den ukuelige Otilia.

SANN HISTORIE

- Historien fikk jeg faktisk fortalt som en selvopplevd hendelse av noen jenter jeg kjenner, forklarer regissør og manusforfatter Cristian Mungiu til Film & Kino når vi treffer ham under New York Film Festival.

- De fortalte den så detaljert, og med så sterke følelser at jeg med en gang skjønte at det kunne bli en film. Jeg har egentlig endret svært lite i filmen, bortsett fra de biografiske detaljene.

Den ferske gullpalmevinneren har klart mesterstykket å lage en nervepirrende thriller uten et eneste nærbilde og utelukkende ved hjelp av lange tagninger.

- Jeg liker lange tagninger fordi det gir en mulighet for publikum til å komme inn i filmen uten at jeg som regissør står i veien. Jeg hadde også lyst til å se om jeg kunne klare å fremstille følelsesladete scener uten bruk av billige triks som close-ups og strykere. Begge deler setter helt spesielle krav til skuespillerne. De må være fullstendig til stede, og kunne huske ti sider med tekst ned til minste detalj.

SPEILE LIVET

Noe av det mest slående med 4 måneder... er detaljrikdommen og de mange tilsynelatende irrelevante hendelsene som filmen tar seg tid til å vise.

- Jeg jobbet veldig hardt for å gi den en naturalistisk kvalitet, sier Mungiu.

- Særlig brukte vi mye tid på forberedelser og repetisjoner. Jeg ville for eksempel unngå panoreringer og tilter for å gi bildene en flathet og en følelse av at filmen bare er en liten del av en større historie. På samme vis valgte jeg ofte å klippe inn og ut midt i en samtale.

- Klassisk fortellerstruktur passer ikke for meg. Livet er kaotisk, og alle svar blir ikke besvart. Det ville jeg gjenspeile i filmen. Alt som er sannsynlig og som vil kunne skje i det virkelige liv, ønsker jeg å ha med. Slik blir filmen ikke om noe helt spesifikt, men om livet selv.

REGIMEUVENNLIG

Vi journalister har det med å erklære filmbølger der det ofte ikke er snakk om mer enn en stusselig krusning. Men vi må kunne snakke om temmelig rom sjø når et land som Romania - med sitt relativt lave produksjonsvolum - har hatt fem spillefilmer i det offisielle programmet i Cannes de siste to årene og hentet tilbake fem sentrale priser.

Alle de fem regissørene er dessuten i 30-årene, kjenner hverandre godt, og er første eller andregangsregissører. Selv om de ikke vil innrømme det selv, er de i tillegg stilistisk og tematisk temmelig nært forbundet. Alle har de et inngående oppmerksomt blikk for detaljer og en forkjærlighet for en bedagelig klipperytme. Og hendelsene knyttet til revolusjonen i 1989 ligger hele tiden under, selv om det gjerne behandles på en indirekte måte.

Det kommunistiske regimet er da heller ikke eksplisitt til stede i 4 måneder..., men det ligger en trykkende og truende stemning over filmen som fungerer som en konstant påminnelse om hva slags hemmende virkelighet rollefigurene lever i.

- Jeg ville få frem hvordan systemet var påtrengende til den grad at det ble en del av atmosfæren, forklarer Mungiu.

- Strategien til myndighetene var å spre overgrepene, slik at de ikke var så umiddelbart synlige. Denne følelsen av at alt kan skje når som helst, ønsket jeg å få med i filmen.

TØFFE KÅR

Rumensk film under Ceausescu-tiden var like utilgjengelig for utlendinger som landet i seg selv. Til tross for en ganske omfattende filmproduksjon fantes det heller ikke et kreativt miljø for diskret filmatisk opposisjonsvirksomhet, slik som i Polen og Tsjekkoslovakia. Da jernteppet gikk i oppløsning, sto rumensk film fullstendig avkledd tilbake. År null. Det har tatt 15 år å bygge seg opp.

Det paradoksale med den nye rumenske filmbølgen er likevel at tilstanden for filmkulturen i det østeuropeiske landet langt fra er pigg. Filminteressen er usedvanlig lav og synkende. Drøyt to millioner kinobilletter ble solgt i 2006. Det vil si at bare hver tiende rumener gikk på kino, mens hver enkelt nordmann i fjor besøkte en kino 2,6 ganger i snitt. Den mest sette hjemmeproduserte filmen i 2006, Love Sick, solgte drøyt 20 000 billetter.

Dessuten er filmstøtteordningen - en overlevning fra kommunisttiden - preget av tregt byråkrati, tilfeldig reglement, nepotisme og en forkjærlighet for pyntelige filmer. Verken Cristi Puiu (Lazarescus død) eller Sundance-vinneren Radu Jude (Lampa cu cacilua) har fått statlig støtte til sine nye prosjekter.

Men kanskje er det nettopp de karrige kårene som har skapt den blomstrende rumenske filmfloraen? Det ligger utvilsomt spor av innbitt fandenivoldskhet og ukuelig pågangsmot i stemmen til Cristian Mungiu.

- Det er komplett umulig å leve av å lage spillefilm i Romania i dag. Min jobb er å snekre reklamefilmer. Spillefilm er noe jeg er nødt til å gjøre på fritiden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Denne artikkelen er skrevet av ABC Nyheters samarbeidspartner Film&Kino.

Les mer om julefilmene her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Siste nytt
22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus