Meny

Nordisk verdenspop

Nordisk verdenspop

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shout Out Louds har med «Our Ill Wills» laget en av årets aller beste plater. Det måtte vi selvfølgelig snakke litt med dem om.

ABC Nyheter møter Shout Out Louds gitarist/vokalist Adam Olenius og trommis Eric Edman backstage på Hulen, mellom lydsjekk og konsert. Gutta virker litt slitne etter en lang kjøretur over fjellet, men er i godt humør og snakker gjerne om arbeidet med deres fabelaktige andrealbum, «Our Ill Wills».

- For å begynne med det grunnleggende - hvor og når ble plata spilt inn?

- Innspillingen skjedde hjemme i Stockholm i løpet av noen måneder i fjor høst, forteller Olenius.

- Da vi begynte hadde vi faktisk bare hatt rundt en måned fri siden vi kom hjem fra turneen med den forrige plata, en turné som varte i nærmere tre år. Vi var veldig lystne på å spille inn det nye materialet og få det ferdig før jul. Planen var faktisk å slippe plata til våren, men ting tar tid...

- Vi spilte inn i tre forskjellige studioer, sammen med vår gode venn Björn Yttling. De kjente og trygge omgivelsene gjorde at det ble litt som å dra på jobb, det var liksom en vanlig dag på kontoret hver gang vi gikk til studioet for å spille inn. Vi tok oss god tid, noe som delvis var vårt valg og delvis ble slik på grunn av Björn.

- Björn er en travel mann, og satt nærmest med én hånd på miksebordet mens han sjekket mail med den andre, ler Eric.

Av og om Stockholmere

Tekstlig er «Our Ill Wills» et ganske direkte album, fylt med historier om og referanser til venner, familie og små hendelser. Den direkte formen gjør at tekstene virker personlige og ekte, noe Adam kan bekrefte at de er.

- Den eneste teksten som har en oppdiktet historie på «Our Ill Wills» er «Time Left for Love», sier han og gliser før han innrømmer at han faktisk nesten ble påkjørt av en Caterpillar-snøplog en gang, som det nevnes i teksten.

- På «Howl Howl Gaff Gaff» hadde vi ingen helt oppdiktede tekster, og jeg ville se om jeg klarte å skrive en slik låt til dette albumet. Det endte opp med at jeg blandet inn noen virkelige personer og hendelser, men generelt er det en fiktiv låt, og jeg syns den funker bra.

- Jeg skriver egentlig bare tekster om reelle personer og hendelser i livet mitt, og det har jo sine sider, forteller Adam.

- Det fine er at sangene blir mer personlige da, og man får kanskje ut noe man ikke har så lett for å snakke om. På den annen side er det veldig vanskelig å skrive tekster når man turnerer. Når man er på turné går man jo glipp av hendelser hjemme som vanligvis ville inspirert tekster.

- Den kreative prosessen blir for min del veldig bremset av å være på turné, når man bare spiller de samme låtene hele tiden, innrømmer Adam.

- Jeg er ikke en av dem som kan sette seg ned før lydsjekk og lage riff og skrive tekster. Man ser jo mye rart på turné og kan få inspirasjon av det, men det blir mest at man samler ideer som suvenirer.

- Mesteparten av tekstene på «Our Ill Wills» ble faktisk skrevet i løpet av den korte tiden vi hadde fri mellom turneringen og innspillingen. På turneen klarte jeg ikke å skrive noe, men da jeg kom hjem og så alt jeg hadde gått glipp av, både positivt og negativt, strømmet inspirasjonen på.

- Hva ligger i tittelen «Our Ill Wills»?

- Albumet er jo litt elakt og personlig tekstmessig, og det er liksom våre mørke sider som kommer fram her, svarer Adam.

- Jeg liker musikk som er litt kynisk og slem. På denne plata har vi prøvde å blande noe litt slemt med snill musikk - melodiene er søte, mens temaene ikke er så koselige. Alle har jo en litt ond side, som man prøver å forandre eller gjemme vekk. Hos oss kommer den fram gjennom musikken.

Favorittlåter

Når jeg spør Adam og Eric om de har noen favorittlåter fra albumet, drar de litt på det.

- Det er litt vanskelig å si, for noen låter er sköna å spille, mens i andre kan en like tekstene veldig godt. Når det gjelder tekstene liker jeg... Hmm...

Adam tenker noen sekunder før han utbryter, smilende:

- Jeg syns alle tekstene er bra.

- Min favoritt å spille er «Hard Rain», sier Eric, og Olenius stemmer i:

- Den er fantastisk gøy å spille live. Det er noe med dynamikken som oppstår der, når alle bidrar med sitt personlige preg og vi drar i samme retning. Det blir en gruppefølelse da som gjør at det hele føles veldig kollektivt.

- Avslutningssporet «Hard Rain» er litt i samme stil som avslutningssporet på forrige plate, litt mer bråkete og utsvevende enn resten av plata?

- Man skal avslutte alt med en eksplosjon, svarer Adam raskt.

- Neste album skal faktisk være en temaskive, hele albumet skal låte som en krysning av «Seagull» og «Hard Rain», fleiper Eric.

Blanding av stiler

- Inspirasjonen til tekstene kommer altså fra Stockholm, men hvor har dere hentet den musikalske inspirasjonen fra denne gangen?

- Off, det er så mye forskjellig, det varierer fra låt til låt, sier Adam.

- Men generelt var vi veldig opptatt av rytmer på dette albumet. Vi jobba mye med at det skulle være tydelige rytmer i alle instrumentene, ikke bare trommene. Til og med tekstene ble til med det i bakhodet. Som inspirasjon til akkurat det hørte vi en del på jazz, litt latino og en del musikk man vanligvis ikke forbinder med Shout Out Louds.

- Når det gjelder melodiene, hentet jeg mye inspirasjon fra eldre musikk, fortsetter Olenius.

- Tom Waits, Chet Baker, klassisk pop og jazz. Jeg liker mye dynamikk i melodiene, når det høres ut som hver tone er gjennomtenkt.

- Arrangementene er på sin side inspirert av både nyere musikk, som Electrelane, og mye forskjellig musikk fra 70- og 80-tallet, fra Neu! til tidlig Fleetwood Mac og Pet Shop Boys.

- Det jeg liker best er når vi klarer å blande ulike stiler og få det til å sitte godt sammen. Ta «Parents Livingroom», for eksempel, den kan vel best beskrives som sigøynerdisco, med måten trekkspillet (live, journ.anm.) står i kontrast til trommene.

Grundig forarbeid

- Hvordan var arbeidet med «Our Ill Wills» i forhold til arbeidet med forrige plate?

- Det at vi skulle spille inn i Stockholm sammen med Björn gjorde at vi jobbet på en litt annen måte enn vi gjorde med «Howl Howl Gaff Gaff», forklarer Adam.

- Den plata ville vi at virkelig skulle låte som en debutplate, som om man var i øvingslokalet sammen med oss. Vi tok rett og slett med alle låtene våre rett fra øvingslokalet til studioet og spilte dem inn som de var. Den siste låta ble faktisk skrevet dagen før vi begynte innspillingen, sier Eric og ler.

- På den måten beholdt vi det naive og impulsive i musikken, fortsetter Adam.

- Jeg vil ikke si at vi analyserte mer da vi jobbet med «Our Ill Wills», men vi jobbet definitivt mer med hver av låtene. Siden vi skulle jobbe med Björn senere, fikk vi låne studiotid med ham til å spille inn idéer underveis i forberedelsene. Han jobbet jo konstant med andre band, men hvis han fikk to timer ledig, hoppet vi inn og spilte inn litt.

- I tillegg brukte vi mye tid i øvingslokalet på å finpusse på låtene og arrangementene. I forhold til forrige gang var alle i bandet mye mer involverte denne gangen, og alle bidro til utviklingen av sangene. Vi hadde bare 11 låter da vi spilte inn den første plata, men vi hadde ikke så mange ekstra denne gangen heller. Vi fokuserte mer på kvalitet enn kvantitet.

Killing your darlings

- Vi forkastet også en del idéer som var for like andre sanger eller ikke utviklet seg videre. Av og til må man bare innse at man ikke kommer noen vei. Det beste eksempelet er en låt vi skrev like etter «Howl Howl Gaff Gaff» var ferdig. Vi var veldig fornøyd med den, og da vi spilte den live en gang i Los Angeles, syns vi den var fantastisk - den måtte være med på neste album. Men da vi prøvde å spille den inn et halvt års tid senere, funka det ikke, og vi ga opp.

- Passende nok het den «Writer With a Block», småler Eric.

- Det er mulig vi prøver å gjøre noe ut av den igjen, men da må det være noe spesielt, sier Adam og tenker litt før han spør:

- Har du sett «The Squid and the Whale»? Hvis vi skal gjøre denne låta igjen, må den bli i stil med musikken som er helt på slutten av den (Lou Reeds «Street Hassle»), med bare strykere og sang, sier Adam mens han ser drømmende ut i luften.

- Ellers får vi gi den til Kylie Minogue, utbryter han før de to forlater rommet for å hvile litt foran det som vil bli husket av meg som en av de beste konsertene jeg var på i år.

Se musikkredaksjonen sine lister over årets beste musikk 2007:
Del 1: (Siv Marte Lorås/Paul A. Nordal)
Del 2: (Trygve Mathiesen/Vibeke Saugestad)
Del 3: (Stein H. Olaussen/Øyvind Andreassen)
Del 4: (Øyvind Moen/Espen A. Amundsen)

Del 5: (Tom Skjeklesæther/Lennart Persson)

Del 6: (Øyvind Pharo/Øyvind Andreassen)

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15 Norwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59 Putin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong
Siste nytt
07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester07:15NorgeNorwegian-smell på 2 milliarder kroner i første kvartal06:59VerdenPutin og Kim innleder møtet i Vladivostok06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06VerdenMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00VerdenSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40VerdenCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22VerdenBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24VerdenIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus