Årets sjokkuttalelser

- Jeg snakker med engler, sa prinsesse Märtha Louise, og skapte med det naturlig nok overskrifter i både norsk og utenlandsk presse. (Foto: Scanpix)
- Jeg snakker med engler, sa prinsesse Märtha Louise, og skapte med det naturlig nok overskrifter i både norsk og utenlandsk presse. (Foto: Scanpix)

Året 2007 vil muligens bli husket som året da kjendisene snakket før de tenkte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

10. Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik: - Det var aldri snakk om høyrisiko da vi gikk inn i avtalen med Terra i 2001

Og med det meldte ordføreren seg på norgesmesterskapet i ansvarsfraskrivelse...

9. Regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen: - Nordmenn er bønder og idioter

Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen reagerte noe barnslig da ingen ville gå på kino å se filmen hans. «Dere er dumme», sa regissøren, og vi svarer bare: «Næhæ, det er du som er dum, så!» (Foto: Scanpix)Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen reagerte noe barnslig da ingen ville gå på kino å se filmen hans. «Dere er dumme», sa regissøren, og vi svarer bare: «Næhæ, det er du som er dum, så!» (Foto: Scanpix)

Denne kraftsalva kom regissøren med etter at hans første spillefilm «5 løgner» ble intet mindre enn en enorm fiasko på kino.

«Det virker som om store deler av befolkningen er idioter, og da får de bare være det. Min tillit til dem er borte. Hvorfor skal man ikke kunne kjefte på publikum? Hvis store deler av Norges befolkning består av bønder som har stukket hodet ned i potetåkeren så er det sånn det er, da må man som kunstner kunne si fra om sannheten».

At publikum ikke gadd å se filmen fordi den var dårlig, er tydeligvis en tanke som aldri har slått mannen. Mon tro om det ikke var Norges befolkning, men filmregissøren selv som stakk hodet i åkeren?

8. Øystein Djupedal: - Dukker med rosa tyllkjoler vil gjøre matte mer attraktivt for jenter.

Ai, ai, ai, snakk om å stikke fingeren rett inn i vepsebolet. Dette var bare en av mange tabbeuttalelser den tidligere kunnskapsministeren kom med i løpet av ministertiden. Og denne kom faktisk etter at han hadde blitt sendt på kurs i mediehåndtering. Fra før hadde han skapt brudulje med sine utspill om at den norske skolen var for feminin, og at foreldre aldri vil kunne gi en så god oppdragelse som barnehager.

I høst ble han kastet på hue og ræva ut av regjeringen. Ikke var en dag for tidlig, vil noen hevde.

Hvilke uttalelser eller utspill vil du huske fra året som har gått? Skriv inn i kommentarfeltet under.

7. Jan Thomas: - Amming ødelegger puppene

Jan Thomas kom med mer enn bare stylingtips i årets Top Model. Her i kjent «pose» sammen med Vendela Kirsebom. (Foto: Scanpix)Jan Thomas kom med mer enn bare stylingtips i årets Top Model. Her i kjent «pose» sammen med Vendela Kirsebom. (Foto: Scanpix)

Coach og stylist i TV3-programmet «Top Model» Jan Thomas viste seg å ha skjulte talenter og mer enn bare en skarve kjendisstylist og coach for deltakerne i TV3-programmet Top Model.

I et av høstens programmer gav han ammeråd til 17 år gamle Ivanna Petrova. Etter først å ha berømmet hennes «utrolige» former, kom han med følgende oppfordring:

«Det er ikke vits i å ødelegge det Gud har gitt deg. Når du får barn skal du hverfall ikke finne på å amme. Da ødelegger du alt sammen. Klem ut melka og gi barnet flaske».

Mister Hollywoods velmenende pupperåd gikk ikke upåaktet hen blant norske kvinner:

«Han må ha fått for mye pudder i øynene, og kunne trengt en ordentlig skvett med norsk kvinnepupp», var klovnekunstner Marianne Aulis reaksjon til Dagbladet.

Mens Anniken Huitfeldt, stortingsrepresentant for Ap, karakteriserte det hele som «en fantastisk tåpelig uttalelse».

Amen til det.

6. Frp-byråd :- Integrering er som hundeoppdragelse

Nyvalgt Frp-byråd i Bergen, Øistein Christoffersen, gikk hardt ut og sammenlignet intergrering av innvandrere med å oppdra hunder:

«Vi må sørge for at de som er her blir integrert på en skikkelig måte. Det inkluderer opplæring i både språk og hvordan vårt samfunn fungerer. Det handler om grensesetting, og er ikke annerledes enn å oppdra barn eller hunder».

Christoffersen kunne fortelle at han selv har har to hunder som han har måttet oppdra for at de skal fungere i samfunnet, og at han ikke fryktet at noen reaksjoner på sammenligningen.

Like fullt måtte han noen dager senere gå ut og beklage uttalelsen

Ut på tur, aldri sur: Oslo-ordfører Fabian Stang mener østkantfolk har litt av hvert å lære av vestkanten. (Foto: Scanpix)Ut på tur, aldri sur: Oslo-ordfører Fabian Stang mener østkantfolk har litt av hvert å lære av vestkanten. (Foto: Scanpix)

«Voff-voff» til deg, Christoffersen, eller «vuff-vuff», som en godt integrert bergens-puddel ville ha sagt det.

5. Fabian Stang: - Østkantfolk bør lære av vestkanten

I gjennomsnitt lever beboere i de vestre bydelene tolv år lengre enn de som bor i indre øst i Oslo. Hovedstadens nye ordfører, Fabian Stang, uttalte til Aftenposten at det ikke først og fremst handler om økonomiske forskjeller, problemet er at usunne østkantfolk ikke går ofte nok i marka:

«Når folk lever lenger på Vinderen enn de gjør på Sagene, må ikke det føre til misunnelse. Tvert imot må folk på Sagene la seg inspirere av hvilke faktorer som er vellykkede på Vinderen. Som eksempel trekker Stang frem det å trene og gå på tur i marka».

Andre faktorer som er vellykkede på Vinderen, er thailandske praktikanter, vaskehjelper og personlige tennistrenere, men det holder Stang klokelig kjeft om.

4. Hank von Helvete: - Homoekteskap er det samme som sauesex

Hank von Helvete kalte homofile ekteskap for «ren pervertering». Hva skal man da kalle det å stappe raketter i rompa? (Foto: Scanpix)Hank von Helvete kalte homofile ekteskap for «ren pervertering». Hva skal man da kalle det å stappe raketter i rompa? (Foto: Scanpix)

Da Turbonegervokalist Erik Dyvik Husby alias «Hank von Helvete» skulle snakke ut om sin kristne tro i magasinet NO i oktober, gikk det galt.

«Jeg ser ingen grunn til at homofile skal få gifte seg. Ekteskapet er per definisjon hentet fra Bibelen, og er klart bestemt. Homofile må gjerne bo sammen og gjøre hva de vil, men ikke kall det et ekteskap når det står i Bibelen at ekteskapet er en institusjon mellom mann og kvinne. Det er en ren pervertering. Da kan man like godt tillate at en som er glad i å pule sauer får gifte seg med en», sa den frittalende kristenrockeren.

Ikke lenger etter så han seg nødt til å sende ut en pressemelding der han beklaget - ikke utspillet i seg selv - men «misforståelser i forbindelse med intervjuet».

Akk ja, sann.

2. Prinsesse Märtha Louise: - Jeg snakker med engler

Märtha Louise snakker med både hunder, hester og engler. (Foto: Scanpix)Märtha Louise snakker med både hunder, hester og engler. (Foto: Scanpix)

I sommer ble det kjent at prinsesse Märtha Louise (36) skulle starte alternativ skole for å lære bort kunsten å komme i kontakt med engler. Prinsessen hevdet at hun var synsk og at hun hadde hatt overnaturlige evner siden barndommen

«Det var mens jeg holdt på med hestene at jeg opptok kontakt med englene», kunne hun fortelle via nettsiden til den nyopprettede engleskolen Astarte Education».

Tør vi antyde at Märtha Louise har vært for mye sammen med hester og Ari Behn, og at dette kanskje ikke har vært hennes beste år, sånn omdømmemessig sett? Like etter kom hun nemlig med følgende utspill i et intervju med svenske Aftonbladet:

3. Prinsesse Märtha Louise: - Norske kvinner har likelønn

Hestehvisker-Märtha mener det er lik lønn for likt arbeid i Norge. Og hun er ikke feminist. Uttalelsene til den svenske avisa vakte skarpe reaksjoner, blant annet fra lederen i Norsk Sykepleierforbund, som karakteriserte Märthas utsagn som «imponerende kunnskapsløst».

Dagbladet gjorde det eneste fornuftige og ringte Lene Alexandra Øien som uttalte:

«Jeg vet ikke hvordan det er å være prinsesse. Men på samme måte som jeg noen ganger føler at jeg lever i en bimbo-boble, lever kanskje Märtha Louise i en prinsesseboble (...)».

«Feminist er et så belastet ord. I Norge i hvert fall», sier Märtha.

Andre vil hevde at «prinsesse» og «monarki» er to andre ord som så smått begynner å bli belastende...

1. Gerd-Liv Valla: - Jeg er ingen pusekatt

«Jeg er ingen pusekatt»-Valla burde kanskje ikke ha kvesset klørne fullt så mye før hun bega seg ut i kamp med Ingunn Yssen tidligere i år. (Foto: Scanpix)«Jeg er ingen pusekatt»-Valla burde kanskje ikke ha kvesset klørne fullt så mye før hun bega seg ut i kamp med Ingunn Yssen tidligere i år. (Foto: Scanpix)

Valla-saken har rullet og gått i media gjennom hele året. Det hele startet 11. januar da Ingunn Yssen gikk ut i VG og hevdet at hun hadde blitt ydmyket, trakassert og utskjelt av LO-lederen. Gerd-Liv Valla skulle også ha uttrykt skuffelse over at Yssen ble gravid mens hun var ansatt som internasjonal sekretær i LO.

Senere samme dag arrangerte Valla pressekonferanse på Folkets Hus, der hun valgte å gå til knallharde motangrep:

«Jeg stiller krav som leder. Jeg vil jo ikke oppfattes som en pusekatt», sa Valla.

Nå vet vi jo alle hvordan det gikk med Valla, så i etterpåklokskapens lys kan det være fristende å hevde at dama ikke ville tatt skade av å være noe mer av et pusenurk. Men hun skal ha takk for å ha beriket språket med et strålende uttrykk som nå lever sitt eget liv. Pusekatt-uttalelsen er rett og slett god å ty til for alle som blir beskyldt for å være for røff i kantene.

Savner du noe på listen? Hvilke uttalelser eller utspill vil du huske fra året som har gått? Skriv inn i kommentarfeltet under.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus