Dyr som hører julen til

Når julen kommer tar vi på oss vårt fineste tøy og kler oss opp i julestasen. Det samme gjør dyrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dompapp, reinsdyr, gris og lutefisk er alle dyr som hører jula til. Men de er slett ikke de eneste dyrene som tar på seg finstasen når desember banker på døren.

Se bare på disse bildene som vi har hostet opp:

Juleharen
Aldri en jul uten en hare eller to, slik lyder et gammel ordtak som vi har funnet på selv. Juleharen er nær slektning av påskeharen og dermed en selvskreven gjest når det skal inviteres til jul. Ofte er harene å finne under juletreet i form av presanger. Det er derfor man snakker så mye om myke pakker og hare-pakker. (Trommelyd: KA - TSCH!).

Julemus
Mus og rotter kan få selv de tøffeste av oss til å komme i den klassiske julestemningen av beste merke. Hør bare på sangen «musevisa» som pussig nok handler om rotter som skotter - eller på sangen «rottevisa» som visstnok handler om mus.

Nissehund
At menneskets beste venn hører julen til, det skal være sikkert og visst. Det var jo hunden som passet på Jesusbarnet da de tre røverne kom til stallen. Og hvordan skulle det ellers gå med all ribben og pinnekjøttbitene man får til overs på julaften om det ikke var en nissehund i nærheten.

Juleelefant
Ok, så er juleelefanten en relativt sjelden gjest i vår del av verden. Men ryktene vil ha det til at det finnes flusst av juleelefanter i Afrika. Der er denne elefanten nesten Afrikas svar på reinsdyret. «Sjå, pappa. No kjem juleelefanten til gards. No vart det eindeleg jul», sier de da.

Marsvinnissen
Marsvinnissen er en klar favoritt blant barn. Den er så myk og god å ta på at det halve kunne vært nok. Men også blant voksne kan marsvinet høste popularitet og begeistring. Marsvinnissen har nemlig også en praktisk funksjon, som støvmopp. Den kan også trekke til seg barnåler under treet.

Jule-hesten

Hesten er på en måte som et reinsdyr med litt andre klær på. Da sier det seg selv at julehesten må være med. Julehesten er så trofast og fin og så julete så. Ja, det er den.

Nissepusen
Når du setter ut grøt og en skål med fløte på julaften, så er det som regel ikke julenissen som kommer for å forsyne seg. Det er faktisk nissepusen. Nissepusen trives godt i selskap med julemusene, mens julemusene ikke trives like godt sammen med nissepusen. Så snodig kan naturen være av og til.

Ape-nisse
Aldri en jul uten en nissete ape, sier nå jeg. Så får de andre si hva de vil og se hvor enkelt det er.

God jul, eller som de sier på apespråket: «OH EHH OHOHOOOOH AH AH AAAH!»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus