Meny

Vil feire jul med juletre av lysgranater

Baking og bygging av pepperkakehus sto på programmet til de norske styrkene, som lille julaften forberedte seg på feiring i Nord- Afghanistan. Foto: Scanpix
 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske soldatene i Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan vil feire jul med ekstra mye lys på juletreet i år.

- Med bombekastere skal vi skyte opp lysgranater som lyser opp himmelen og danner mønster som et juletre, forteller kaptein Frank Rossvoll i den norske styrkene til NTB.

Juletreskyting heter den krevende tradisjonen som holdes i hevd av presisjonsskyttere i den norske bombekastertroppen.

- Presisjon, treffsikkerhet og tempo er ferdigheter som må til for å få fram et tre som lyser og skinner vakkert på himmelen over Mazar-e-Sharif en stakket stund julekvelden, sier Rossvoll.

Han forsikrer at bombekastertroppen har de ferdighetene som må til for å få fasong på juletreet.

Stemningen god


Norske soldater var så sent som i forrige måned i harde kamper med større opprørsgrupper i det nordlige Afghanistan, men Rossvoll tror likevel det skal la seg gjøre for de norske styrkene å komme i julestemning.

- Vi kommer i julestemning, selv om det er litt spesielt å være så langt unna familien. Men samholdet er godt her, vi er jo nesten som en familie her også. Jo, det blir jul med julestemning, sier Rossvoll.

Han forteller at beredskapen går som vanlig. Den vil ikke bli skjerpet eller redusert i julen.

Men uendret beredskap betyr at de norske soldatene ikke vil bli servert akevitt eller alkoholholdig øl til julemiddagen, bekrefter Rossvoll.

Både og


I den norske leiren i Mazar-e-Sharif vil det julaften vil det bli satt fram både ribbe og pinnekjøtt.

- Det hadde ikke latt seg gjøre å servere bare ribbe. Da ville vestlendingene murre, sier Rosvoll, som forteller at de norske soldatene har vært opptatt med juleforberedelser lenge.

- Vi har hatt eget juleverksted på velferden, der har mange av oss vist stor kreativitet, ikke minst under bakingen av pepperkakehus, forteller han.

Og julegaver blir det også på alle mann og kvinner: - To postmenn, som begge jobber i postvesenet hjemme til vanlig, har gjort en kjempeinnsats og sørget for at post og pakker til og fra Norge er kommet fram, forteller kaptein Frank Rossvoll til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus