Meny

Thaksins allierte vinner valget i Thailand

Thailandske valgmedarbeidere under forberedelsene til valget søndag. Valget er det første siden Thailands generaler styrtet Thaksin i et ublodig kupp i september 2006. Foto:Scanpix 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet som støtter den korrupsjonsanklagede eksstatsministeren Thaksin Shinawatra vinner søndagens valg i Thailand. Men partiet får trolig ikke flertall i nasjonalforsamlingen.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp, lå partiet an til å få 222 av de 480 setene i nasjonalforsamlingen, ifølge thailandsk fjernsyn.

Lederen av Folkemaktpartiet (PPP) Samak Sundaravej kaller valgresultatet for en seier over kuppmakerne som tok makten i september i fjor.

- Dette er en sier for landet. Kuppet er dødt, sa Samak på en pressekonferanse da de foreløpige resultatene ble kjent, og la til at han trolig blir landets neste statsminister.

Valget er Thailands første siden Thaksin ble styrtet i et militærkupp i september i fjor.

Flertall

PPPs fremste utfordrer, Det demokratiske partiet, så ut til å få 156 representanter, mens fem mindre partier fordelte seg på resten av plassene.

De foreløpige resultatene tydet på at PPP ikke får stort nok flertall til å danne regjering alene.

Lederen av Det demokratiske partiet, Abhisit Vejjajiva, nekter å kaste inn håndkleet og sier at hans parti er rede til å danne en koalisjonsregjering dersom PPP ikke får absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

- PPP har ikke lykkes i å få rent flertall. Dette valget ser ut til å bli det jevne oppgjøret som jeg alltid har spådd, sier han.

Hærens reaksjon

Det store spørsmålet framover vil bli hvordan hæren og rojalistiske krefter, som Thaksin-tilhengerne mener sto bak kuppet, kommer til å reagere på et valgresultat som viser at forsøkene på å sette Thaksin på sidelinjen har mislyktes.

PPP har lyktes med å samle restene av Thaksins parti Thai Rak Thai (Thaier elsker thaier) som ble oppløst av de militære etter kuppet.

Det nye partiet føk rett til topps på meningsmålingene straks det var dannet, og det har vært ventet at partiet skulle vinne valget.

Korrupsjon

Partiet får størsteparten av sin støtte blant bønder og småbønder som utgjør flertallet av Thailands 64 millioner innbyggere.

Etter at Thaksin ble styrtet, ble han tiltalt for korrupsjon i en lang rekke grove saker og har levd i eksil i London det siste året.

Den avsatte statsministeren deltar ikke i valget, men hans allierte i PPP har sagt at han skal få komme hjem 14. februar dersom de vinner.

Rundt 45 millioner thailendere hadde stemmerett ved valget. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus