– CIA hindret 11. september-kommisjonen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere medlemmer av kommisjonen som gransket 11. september-angrepene, mener CIA hindret arbeidet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB): Tidligere medlemmer av kommisjonen som gransket 11. september-angrepene, mener CIA hindret arbeidet deres ved ikke å overlevere opptak som viser avhør av terrormistenkte fanger.

Kommisjonen ba gjentatte ganger om å få dokumenter og annen informasjon knyttet til avhør av antatte al-Qaida-medlemmer. Men de mye omtalte videoopptakene av fanger på Guantanamo-leiren, som nå er ødelagt, dukket aldri opp.

Det skriver tidligere medlemmer av kommisjonen i et notat som avisa The New York Times har fått tilgang til.

De to tidligere lederne av kommisjonen, Lee H. Hamilton og Thomas H. Kean, sier de har inntrykk av at etterretningsorganisasjonen CIA bevisst forsøkte å hindre arbeidet deres.

Dette avvises av en talsmann for CIA som sier 11. september-granskerne aldri ba spesifikt om å få utlevert videoopptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kean sier det nye notatet, som er basert på en gjennomgang av hemmeligstemplede dokumenter, vil bli oversendt til føderale tjenestemenn og kongressrepresentanter som gransker CIAs beslutning om å ødelegge videoopptakene av fangeavhør i Guantanamo-leiren.

Demokratiske kongressrepresentanter og menneskerettsgrupper anklager etterretningsorganisasjonen for å ha fjernet opptak som viser avhørsmetoder som best kan beskrives som tortur. (©NTB)