Meny

Tvedt-dom får Norge på linje med andre land

Vigrid-leder Tore Wilhelm Tvedt (t.v.) sammen med forsvarer John Christian Elden i Eiker, Modum og Sigdal tingrett. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny behandling av lagmannsrettens dom i den såkalte Vigrid-saken, bidrar til at Norge kommer mer på linje med andre europeiske land i menneskerettighetsspørsmål, mener Njål Høstmælingen ved Norsk sente

Høstmælingen sier at norske domstoler tradisjonelt har satt ytringsfriheten framfor vern mot rasisme.

– Høyesterett har satt en klar grense mellom tillatte ytringer og ytringer som samfunnet ikke trenger å tolerer i det offentlige rom, sier han.

Etter å ha vært dømt i tingretten ble Vigrid-leder Tore W. Tvedt i lagmannsretten frifunnet for brudd på straffeloven etter en rekke uttalelser om jøder i en reportasje i VG.

Les også: Frifinnes likevel ikke

Uttalelsene ble anmeldt og sak reist av Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfund. Saken ble først henlagt av Oslo politidistrikt, men etter klage til Riksadvokaten ble det reist tiltale mot Tvedt.

I Eiker, Modum og Sigdal tingrett ble Tvedt dømt til fengsel i 45 dager. Han anket til Borgarting lagmannsrett, prinsipalt over bevisvurderingen, subsidiært over rettsanvendelsen.

Lagmannsretten behandlet saken på grunnlag av rettsanvendelsen og frifant Tvedt. Høyesterett er kommet fram til at den frifinnende dommen bygger på feil rettsanvendelse, og at dommen derfor må oppheves og behandles på nytt. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus