Meny

Kommentar:

Det er ikke all gull som glimrer

(Foto: flickr.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Panikk-kjøper du gull til jul? Da bør du tenke deg om, mener kommentator Eidi Ann Hansen i Etisk forbruk.
Fakta:

Eidi Ann Hansen er ansvarlig redaktør for etiskforbruk.no.

Etiskforbruk.no er et nettsted som skal samle og organisere informasjon om produkter og tjenester for kunnskapssøkende forbrukere.

Det er Etisk forbrukernettverk som har tatt initiativet til Etiskforbruk.no. Etisk forbrukernettverk består av: Forbrukerrådet, Fairtrade Max Havelaar, Regnskogfondet, Miljømerking, Framtiden i våre hender, Global.no, Dyrevernalliansen og Grønn Hverdag. Grønn Hverdag har påtatt seg å administrere Etiskforbruk.no.

Aviser skriver om at innkjøp av julegaver har gått fra å være en tradisjon til å bli en tung plikt. Handelstanden setter stadig vekk nye omsetningsrekorder, og hvert år kan du være sikker på at Dagsrevyen slår opp følgende sak:

Aldri har vi brukt bankkortet mer flittig enn akkurat i disse siste dagene før jul.

Et typisk scenario er den litt småstressede mannen i en gullsmedbutikk like før jul. Like dårlig tid som i fjor, og for å bøte på den dårlige samvittigheten tømmes kontoene. I de siste dagene før jul viser undersøkelser at det er menns kredittkort som går varme i gullsmedbutikker.

Ikke så rart. Diamanter er kvinnens beste venn, heter det. Som mann kan du gå ut fra gullsmedbutikken med god samvittighet og en liten pakke til kvinnen du elsker høyest. Du kan jo ikke trå feil med en slik gave.

Eller kan du det? Som en etisk forbruker er det mange betenkeligheter rundt produktene du finner hos en gullsmed. Kanskje har akkurat den gaven du skal gi bort blitt produsert på en måte som har vært til skade for andre. Bør kanskje ikke akkurat slike edle gaver også ha en edel historie?

Slik er det ikke nødvendigvis med gull og diamanter. Gull graves opp fra jorda i enorme kratre, hvorav mange visstnok er synlige fra verdensrommet. Det er ikke så rart, når man tenker at for å produsere nok gull til en 18-karats gullring etterlates det hele 18 tonn med restmasse som har blitt gravd opp.

I mange gruver skilles gullet fra malmen ved hjelp av en prosess hvor det helles en cyanidløsning over en enorm haug med malm. Slike giftige hauger kan bli opp til 100 meter høye, og utslipp fra biprodukter fra gruvearbeidet kan skade vassdrag og dyreliv.

Diamanten da? Ikke noe særlig bedre, de heller. En ting er at vi graver etter diamanter i områder som burde vært urørt. Så skal disse rådiamantene kuttes og slipes. Dette gjøres i Asia, 70 prosent av diamantene etterbehandles i India - spesielt de små diamantene som ikke er så lønnsomme. Diamanter helt ned til et tusendels gram skal slipes slik at den får 50 fasetter - og da kreves det et skarpt blikk. Barn med godt syn er derfor ettertraktet av diamantindustrien i India. Kanskje 20.000 barn arbeider hver dag med å slipe diamanter, og går glipp av lek, barndom og skolegang.

På nittitallet kom 15 prosent av verdens diamanter fra konfliktområder i det vestlige og sørlige Afrika. Disse diamantene finansierte våpen og forårsaket drap og lemlestelse av millioner av mennesker.

Gull og diamanter er strengt tatt ikke nødvendige varer. Derfor bør ikke naturen, arbeidere og lokalbefolkningen lide for at kvinner i vestlige land skal føle seg verdsatt.

Hva kan du da kjøpe til din kjære? Det finnes etiske alternativer til gull og diamanter. Du kan kjøpe kunstverk og design, som i likhet med gull og diamanter også kan ses på som en investering. Hva med en romantisk weekend på et spahotell, opplevelser som konserter og teater eller designklær?

For gaver som symboliserer kjærlighet bør kanskje også være produsert med kjærlighet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus