Det perfekte mord?

Det perfekte mord?
Det perfekte mord?

Er «Forbrytelsen» virkelig oppklart?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne krim-elskende nordmenn endelig få svaret på det store spørsmålet: Hvem drepte Nanna Birk Larsen? Og det var kanskje ikke den aller største overraskelsen at det viste seg å være Vagn Skærbæk.

Etter min mening så toppet den fantastiske serien seg, eller «jumped the shark» om du vil, idet politibetjent Jan Meyer døde. Til tross for en ikke alt for original avslutning kan vi være enig om at Forbrytelsen holdt publikum på kanten av sofaen i uke etter uke.

For det er noe spesielt med denne historien. Danskene har klart å lage et drama som beveger seg på flere nivåer. Man blir sittende å lure på hvordan Theis og Pernille møtte hverandre. Hvorfor er Vagn så involvert i familien? Og hvor lenge går det før Troels Hartman klikker neste gang? Er Morten Weber hemmelig forelsket i sjefen sin? Hva kommer til å skje med Sarah Lund? Ikke minst: Hvor kan jeg få kjøpt strikkegenseren hennes?

Kaldblodig morder?Kaldblodig morder?

For selv etter gårsdagens avsluttende episode var det en rekke ubesvarte spørsmål. Allerede nå går debatten hett på ulike norske nettfora. Den ivrige Forbrytelsen-fansen er enig om én ting: Her er det mange løse tråder. De forlanger å få vite hvem som overvåkte Lunds leilighet, hvorfor hun rådes til å droppe linken til de gamle mordene og hvordan Leon Frevert egentlig døde.

Også i Danmark har debatten gått friskt. Det er nå nærmere en måned siden svimlende 2.1 millioner seere samlet seg foran skjermen for å få svar på gåten. Spøkefullt ble det antydet at til og med forbrytere var hjemme for å se på Forbrytelsen den kvelden.

Og reaksjonene lot ikke vente på seg. Skribent Kirsten Erlendsson i Berlingske Tidende raste:

- Det kunne ikke ha endt verre. Vi får en delvis forklaring på hvorfor Vagn drepte Nanna, men mye druknet i sumpen og vi må gjette oss til resten. Det strider mot vår rettferdighetssans!

Til og med en sjefspsykolog kastet seg inn i debatten. Jørn Beckmann, som jobber på Odense Universitetshospital og er ekspert på å profilere mordere, sier han ikke synes at løsningen med Vagn var særlig troverdig.

- Ingenting tyder på at han kunne ha drept piken. Han er varmhjertet overfor familien og ikke særlig voldelig. Jeg savnet at man i glimt fikk se psykopatisk atferd som aggresjon, sier han til Jyllands-Posten.

Produsent Piv Bernth er uenig i kritikken:
- Dette er den psykologiske konsekvens av at en mann som søker kjærlighet og aksept, hele tiden har følt seg som tredje det tredje hjul i en familie. Han har nok vært forelsket i Nanna og synes samtidig at hun ville ødelegge familielivet ved å reise.

Produsentene holdt løsningen hemmelig også for skuespilleren Nicolaj Kopernikus som spiller Vagn.

- Vagns fortrengelse er dyp og derfor kunne det ikke blitt spilt på samme måte dersom skuespilleren visste at han var morderen, sier Bernth.

Dramasjefen i Danmarks Radio, Ingolf Gabold slår også tilbake. Han mener kritikken er misforstått.

- TV-seerne er romantiske og gammeldagse. De lider av en kolonihavementalitet, som ikke stemmer med virkeligheten. På samme måte som kompliserte mordgåter som Kennedy og Olof Palme, så får vi ikke vite alt.

Spekulasjonene går allerede om en «Forbrytelsen 2». Hovedforfatter Søren Sveistrup holder kortene tett til brystet, men har sagt at han ikke utelukker det.

Noe sier meg at vi ikke har sett det siste til Sarah Lund.

Hva synes du om løsningen i Forbrytelsen? Kjør debatt under.

Personvernpolicy