Schengen-sonen utvidet med ni land

<p>Tysklands innenriksminister Wolfgang Schäuble og hans polske kollega Grzegorz Schetyna klipper over et symbolsk bånd på grensa mellom de to landene ved Frankfurt an der Oder da Schengen ble utvidet med ni land. Foto: Scanpix / Reuters / Johannes Eisele.</p><p> </p>
Tysklands innenriksminister Wolfgang Schäuble og hans polske kollega Grzegorz Schetyna klipper over et symbolsk bånd på grensa mellom de to landene ved Frankfurt an der Oder da Schengen ble utvidet med ni land. Foto: Scanpix / Reuters / Johannes Eisele.  

Estland, Latvia og Litauen ble de første landene som opphevet grensekontrollene seg imellom og mot det øvrige EU da Schengen-sonen ble utvidet ved midnatt natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En time senere, på grunn av tidsforskjellen, kom turen til Polen, Slovakia, Ungarn, Tsjekkia, Slovenia og Malta. Dermed ble grensekontrollen opphevet mellom Østersjøen og Adriaterhavet.

I Tallinn ble anledningen markert da den finske ferja Rosella kom fra Helsingfors et kvarter før midnatt.

Passasjerene stilte opp for å vise fram sine pass mens et musikkband spilte, men da klokka slo tolv, forlot passkontrollørene sine poster og resten av passasjerene slapp gjennom uten å vise fram passet.

Sagde over bom

På grensa mellom Østerrike og Slovakia saget statsministrene Alfred Gusenbauer og Robert Fico symbolsk over en grensebom ved grenseposten Berg/Petrzalka.

Forbundskansler Angela Merkel feiret begivenheten sammen med den polske statsministeren Donald Tusk, hans tsjekkiske kollega Mirek Topolanek og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i den tyske byen Zittau, like ved grensa til Polen og Tsjekkia.

Fra midnatt natt til fredag er det dermed åpnet for å reise uten pass fra det Nord-Norge og Finland via en rekke land i Øst-Europa til Portugal.

Spesielt i Øst-Europa oppfattes anledningen som nedrivningen av den siste rest av Jernteppet som skilte Øst- og Vest-Europa i mange tiår.

I Tallinn sa Barroso at utvidelsen av Schengen vil føre til økt handel og turisme, gi nytt liv til marginaliserte grenseområder og gjøre slutt på endeløse køer ved grensene.

Frykt for kriminalitet

Men nedrivningen av grensene skjer ikke uten opposisjon. Mange frykter at åpnere grenser vil bety mer kriminalitet og gjøre EUs yttergrenser mer utrygge for eksempel for trafficking. I Østerrike viser en meningsmåling at 75 prosent er imot å oppheve grensekontrollen.

- Mer ulovlig innvandring kan bli prisen Europa må betale for utvidelsen av Schengen til å omfatte 24 land, innrømmer Ilkka Laitinen, leder av EUs grenseovervåkingsorgan Frontex.

Den tyske politiforeningen advarte mot en bølge av kriminalitet som følge av grenseåpningen

Utenfor EU, i blant annet Ukraina, Hviterussland og Russland, frykter mange et «Festning Europa» som det blir vanskeligere å reise til.

Schengen-sonen omfatter nå 24 land, det vil si hele EU pluss Norge. Storbritannia og Irland er ikke med, og Bulgaria og Romania får ennå ikke komme med. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus