Meny

– Strengere tiltak hjelper ikke på flysikkerheten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strenge sikkerhetstiltak på flyplassene kan irritere noen og en hver som skal ut og fly. Og det er ikke bevist at de hjelper på flysikkerheten.

En gruppe forskere fra Harvard-universitetet i USA har ikke klart å finne beviser for at tidkrevende prosesser som sikkerhetskontroll av passasjerer og røntgenfotografering av bagasje kan forhindre flykapring eller terrorangrep.

Forskerne fant heller ikke bevis for at krav om at flypassasjerene tar av seg skoene før de går gjennom sikkerhetskontrollen, eller konfiskering av små gjenstander, er med på å redusere faren for angrep.

Det var det amerikanske transportsikkerhetskontoret som ba flere forskerteam om å undersøke effekten av nye sikkerhetsrutiner som ble iverksatt på kort tid.

- Vi har funnet ut at mange sikkerhetsrutiner ved flyplasser ble innført i hui og hast etter terrortrusler, skriver forskerne Eleni Linos, Elizabeth Linos og Graham Colditz ved Harvard School of Public Health i tidsskriftet British Medical Journal.

Forskerne skriver også at det amerikanske sikkerhetskontoret i løpet av ett år beslagla 13 millioner enkeltgjenstander fra flypassasjerer. De aller fleste av disse var engangslightere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus