Seks nye Siemens-kontrakter

<p>Forsvarssjef Sverre Diesen og Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har gitt Siemens seks nye kontrakter etter at Dalseide II-rapporten var kommet. Foto: Scanpix. </p>
Forsvarssjef Sverre Diesen og Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har gitt Siemens seks nye kontrakter etter at Dalseide II-rapporten var kommet. Foto: Scanpix.

Allerede i mai visste Forsvaret konklusjonen til Dalseide II-rapporten. Likevel har man inngått seks nye kontrakter med Siemens.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. september i år tok Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen affære, og svartelistet Siemens. Svartelistingen kom som en direkte konsekvens av funnene i Dalseide II-rapporten, og medfører at Forsvaret ikke lenger tar i mot tilbud på kontrakter fra selskapet.

Til tross for at Forsvarsdepartementet kjente hele innholdet i rapporten i mai har man valgt å inngå seks kontrakter med det skandalerammede selskapet.

Assisterende departementsråd Morten Tiller bekrefter overfor ABC Nyheter at man har inngått kontrakter med Siemens.

– Siden Dalseide II rapporten ble overlevert til Forsvarsdepartementet har Forsvarssektoren inngått totalt seks kontrakter med Siemens og tilknyttede firma, sier Tiller til ABC Nyheter i en epost.

Kontraktene det er snakk om er verdt 3,9 millioner kroner. De største kontraktene dreier seg om vedlikehold av u-båter og drift av Forsvarets egne nettsider.

Kontrakten som berører driften av Mil.no er gitt til WM-Data, et selskap som har overtatt deler av det som tidligere var kjent som Siemens Business Service. Det var dette selskapet som overfakturerte Forsvaret for nærmere 60 millioner kroner. Siemens fikk så sent som i desember en bot fra Økokrim på ni millioner kroner som følge av dette.

Ifølge Tiller vurderer nå Forsvarsdepartementet hver enkelt kontrakt man inngår med Siemens. Ifølge ham vil kostnadene ved å velge en annen leverandør i de seks tilfellene ha medført store ekstrakostnader, og ellers vært vanskelig fordi det er snakk om fullføring av tidligere inngåtte kontrakter.

– Vi vurderer alle eventuelle nye kontrakter med Siemens-konsernet fra sak til sak. Alle de nylig inngåtte kontraktene er knyttet til sluttføring eller begrenset videreføring av tidligere iverksatte prosjekter og leveranser der Siemens har vært leverandør – eller har vært nødvendige som et resultat av historisk systemintegrasjon, sier Tiller og fortsetter:

– Bruk av andre leverandører i forbindelse med disse avtalene har enten vært umulig på grunn av mangel på alternative leverandører, eller at det ville medført store negative konsekvenser av operativ, økonomisk eller sikkerhetsmessig art for Forsvaret.

Ifølge den assisterende departementsråden er beslutningen om å inngå disse kontraktene tatt på høyeste hold.

– Beslutningen om å inngå kontraktene er tatt av Forsvarsdepartementet, sier Tiller.

Les også: Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlere
Les også: Taper titalls millioner på bedrageri-boikott

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus