California blåser til kamp om utslippskrav

California-guvernør Arnold Schwarzenegger vil ha strengere krav til utslipp av CO2 for biler, men føderale myndigheter stikker kjepper i hjulene. Arkivfoto: REUTERS/Jason Reed / SCANPIX
California-guvernør Arnold Schwarzenegger vil ha strengere krav til utslipp av CO2 for biler, men føderale myndigheter stikker kjepper i hjulene. Arkivfoto: REUTERS/Jason Reed / SCANPIX

USAs føderale myndigheter stanser en rekke delstaters forsøk på å begrense utslipp av CO2 fra biler. Men Californias guvernør Arnold Schwarzenegger gir seg ikke uten kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske regjeringen har avvist en forespørsel fra California om innføring av strengere regler for utslipp av avgasser fra personbiler, firehjulstrekkere og mindre lastebiler. Miljømyndighetene EPA har behandlet søknaden fra California, men finner ingen grunn til å gi delstaten unntaksordninger som ville gi mindre utslipp, noe en rekke andre stater også ønsker å innføre.

– Bush-administrasjonen er nå i gang med en nasjonal lovgiving, og derfor vil det ikke bli gitt mulighet for enkeltstater til å innføre egne bestemmelser. Vi ser en nasjonal løsning som bedre enn et lappeteppe av delstatsordninger, sier lederen av EPA, Stephen L. Johnson.

California i tet

Myndighetene i California vedtok allerede i 2002 strenge lover som påla bilprodusenter å redusere utslippene av avgasser med 30 prosent innen 2016. Det var meningen at de første reduksjonene skulle komme allerede i 2009.

Men delstatsmyndighetene i Sacramento var avhengig av å få klarsignal fra EPA, noe de nå kan se langt etter. Ifølge politiske analytikere går Bush imot forespørselen fra California av frykt for at en skrantende amerikansk bilindustri skal bli skadelidende.

Men California har ikke tenkt å gi seg uten sverdslag og kommer trolig til å gå rettens vei for å få gjennom strengere utslippskrav. Og det skjer i en delstat med republikansk guvernør.

– Det er skuffende å oppleve at de føderale myndigheter stiller seg i veien for det som millioner av amerikanere mener er riktig vei å gå, sier delstatens populære guvernør Arnold Schwarzenegger.

Mange følger etter

Guvernøren får klar støtte fra delstatens erfarne demokratiske toppolitiker med ansvar for justisspørsmål, Jerry Brown.

– Det er fullstendig absurd å hevde at California ikke har noe behov for å bekjempe global oppvarming gjennom strengere utslippskrav for biler, sier han.

Myndighetene i California står langt fra alene. Tolv andre delstater – Maine, Connecticut, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont og Washington – har vedtatt de samme standarder som California.

I tillegg har guvernørene i Arizona, Colorado, Florida og Utah sagt at disse delstatene ønsker å følge etter.

Schwarzenegger er ikke bare guvernør i USAs mest folkerike delstat med et innbyggertall på over 36 millioner. California har også en av verdens største økonomier målt i volum. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus