Lettere å melde Norge inn i EU

Ap og Frp slutter seg til Høyre og vil vedta en grunnlovsendring som fjerner kravet til kvalifisert flertall for å melde Norge inn i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillereglene for avgjørelsen om en eventuelt ny EU-søknad kan bli endret 10. januar av et forslag som nå er til behandling i Stortinget, skriver Nationen.

Grunnlovsforslaget ble fremmet av Høyres Inge Lønning og Julie Christiansen i forrige stortingsperiode. Forslaget går ut på å senke kravet til kvalifisert flertall for å avgi suverenitet fra tre firedeler (127) til to tredeler (113) av stemmene i Stortinget.

Forslaget støttes av et klart flertall i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I tillegg til det opprinnelige forslaget fra Christiansen og Lønning, går flertallet H, Ap og Frp inn for en viktig presisering som fjerner kravet om kvalifisert flertall for å avgi suverenitet, nemlig at et framtidig storting skal være bundet av en rådgivende folkeavstemning.

- Dette er et brudd med mindretallsvernet i Grunnloven. Det er ganske viktig i spørsmål om å avgi suverenitet og sto sentralt i medlemskapsdebatten både i 1972 og 1994, sier Senterpartiets Lars Peder Brekk.

Mindretallsvernet ligger i at Stortinget i dag ikke kan vedta innmelding i EU med alminnelig flertall, det vil si 50,1 prosent for.

I kontroll- og konstitusjonskomiteen går mindretallet bestående av Sp, SV og KrF imot forslaget. I Stortinget trengs to tredjedels flertall for grunnlovsendringen. Da kan 56 stemmer blokkere forslaget. De tre partiene som er imot, har 37 representanter. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus