- Inntekt slår ulikt ut på dødsårsak

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)

Levekår i barndommen og inntekt i voksen alder slår ulikt ut på dødsårsak, ifølge norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lav inntekt i voksen alder øker kvinners risiko for å dø av KOLS med ni ganger, mens effekten av sosiale levekår i barndom er størst for kreft i magesekken, ifølge ny norsk forskning.

- Hver sykdom har sin egen sosiale historie og livsløp, og derfor slår sosioøkonomisk bakgrunn ulikt ut på forskjellige dødsårsaker, sier forsker Øyvind Næss ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo til Dagens Medisin.

Næss står sammen med Bjørn Heine Strand og George Davey Smith bak en studie som nylig er publisert i Journal of Epidemiology in Community Health.

Forskerne har studert et materiale på nær 800.000 personer som var mellom 0-20 år i 1960 og som døde i perioden 1990-2001.

Hensikten med studien var å se på om fars yrkesklasse i barndommen og egen husholdningsinntekt som voksen har noe å si for hva man dør av.

Studien har sett på sosioøkonomisk klasse over et livsløp - og effekt på dødelighet.

Alkoholrelatert sykdom

Det som kom fram var at både for menn og kvinner har lav husholdningsinntekt som voksen en negativ effekt på flere av de 20 vanligste registrerte dødsårsakene, og kjønnsforskjellene er relativt små.

Stor effekt ses blant annet ved alkoholrelatert sykdom. Personer med lav inntekt har ti ganger større risiko for å ende opp med denne dødsårsaken enn personer med høyere inntekt.

Ifølge Næss har effekten av sosiale levekår i barndommen større betydning for enkelte dødsårsaker, som blant annet magekreft.

- Hjerteinfarkt påvirkes av både fars yrkesklasse og husholdningsinntekt som voksen, mens for eksempel kols og lungekreft har størst sammenheng med inn med inntekt som voksen, sier han.

Skeptisk

Men resultatene av studien møter skepsis hos Jan Mæhlen, overlege ved Ullevål universitetssykehus og medisinsk sakkyndig for Dødsårsaksregisteret.

- Hvis man for eksempel hadde kunnet korrigere for røyking som risikofaktor, vil trolig levekårene i seg selv ha liten betydning for å dø av kols, sier han til Dagens Medisin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus