Forlenget levetid for kreftpasienter

<p>De siste femti årene er sjansene for å overleve kreft fordoblet hos menn, og de har økt med femti prosent hos kvinner. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)</p>
De siste femti årene er sjansene for å overleve kreft fordoblet hos menn, og de har økt med femti prosent hos kvinner. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Bedre behandlingsmetoder gjør at kreftpasienter får forlenget levetid. Tall fra Kreftregisteret viser at 57 prosent menn og 63 prosent kvinner lever fem år eller mer etter at de fikk sin kreftdiagnose

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Pål Mathisen): De siste femti årene er sjansene for å overleve kreft fordoblet hos menn, og de har økt med femti prosent hos kvinner.

Årsakene til det skal være bedre kirurgisk behandling for de store diagnosegruppene, men moderne cellegiftbehandling, strålebehandling og hormonbehandling har også bidratt til den positive utviklingen.

Best prognose

Testikkelkreft er den kreftformen hos menn som gir den beste prognosen. 96 prosent av pasientene lever fortsatt, fem år etter at de fikk denne sykdommen.

Kreft i bukspyttkjertelen er forbundet med de dårligste utsiktene, både hos menn og kvinner. Rundt 3 prosent av pasientene lever fem år eller mer med sykdommen.

Likt fordelt

Totalt fikk 24.488 personer kreft i Norge i 2006. Befolkningen blir stadig større og gjennomsnittsalderen høyere, noe som bidrar til flere krefttilfeller. De som rammes av kreft, er kjønnsmessig jevnt fordelt. I 2006 fikk 12.903 menn diagnosen kreft, mens tallet for kvinner var 11.585.

Prostata og bryst

Kreft i prostata, bryst (kvinner), tykktarm og lunger er de fire vanligste kreftformene, og de utgjør alene halvparten av krefttilfellene i 2006.

Risikoen for å få kreft øker med alder, og 85 prosent av krefttilfellene hos menn og 75 prosent av tilfellene hos kvinner er å finne hos personer over 55 år. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus