Er denne mannen et monster?

Laurent Nkunda i staten han kaller «Land of volcanoes» øst i Kongo. Nkunda er mistenkt for krigsforbrytelser av FN. Foto: Scanpix.<br><p> </p>
Laurent Nkunda i staten han kaller «Land of volcanoes» øst i Kongo. Nkunda er mistenkt for krigsforbrytelser av FN. Foto: Scanpix.
 

Fire millioner mennesker har blitt drept i Kongo siden 1998. Ingen konflikter verden over har tatt så mange liv, siden andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Laurent Nkunda på inspeksjon av styrkene sine. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Scanpix.General Laurent Nkunda på inspeksjon av styrkene sine. Klikk på bildet for større versjon. Foto: Scanpix.

I sentrum av konflikten står en kristen general. Han er tidligere psykologistudent, fembarnsfar og etter sine egne uttalelser, en frigjører av folket.

Laurent Nkunda. De siste ukene har navnet blitt synonymt med tragedien som utspiller seg i Kongo. Han ser på seg selv som en frontkjemper for tutsienes rettigheter i Kongo og Rwanda. Han nekter å innlemme styrkene sine i den kongolesiske hæren, fordi han mener det aldri vil bli gjort nok for å trygge tutsiene mot hutuene, som også har et sterkt nærvær i området gjennom sine militser.

President Joseph Kabila regjerer over et land i absolutt krise. Foto: Scanpix.President Joseph Kabila regjerer over et land i absolutt krise. Foto: Scanpix.

Det var under folkemordet i Rwanda at Laurent Nkunda for første gang trådte inn i kampen for tutsienes rettigheter. Mens den hutu-ledede regjeringen gjorde sitt beste for å slakte hele tutsibefolkningen, kom den kongolesiske psykologistudenten til Rwanda. Her ble han med i motstandsbevegelsen som til slutt gikk seirende ut av kampen.

Da en tutsi-ledet regjering var på plass reiste Nkunda tilbake til Kongo. Der kjempet han sammen med Laurent-Desire og Joseph Kabila for å kaste Mobutu fra makten. Det klarte de sammen.

Kampene mellom opprørsstyrker og regjeringshæren har drevet 800.000 mennesker på flukt. Foto: Scanpix.Kampene mellom opprørsstyrker og regjeringshæren har drevet 800.000 mennesker på flukt. Foto: Scanpix.

Etter at revolusjonen var gjennomført og Laurent-Desire var innsatt som president, snudde alt seg på nytt. Gamle venner ble fiender, og Laurent Nkunda havnet på motsatt side av Laurent-Desire og hans sønn Joseph Kabila. Da Laurent-Desire ble drept i 2001 tok Joseph Kabila over makten som president i Kongo, noe Nkunda ikke hadde noe til overs for.

En opprørssoldat under Nkundas kontroll blir sett gjennom løpet på en kanon styrkene har tatt fra regjeringshæren. Foto: Scanpix.En opprørssoldat under Nkundas kontroll blir sett gjennom løpet på en kanon styrkene har tatt fra regjeringshæren. Foto: Scanpix.

Kampene fortsatte, og i 2002 ble Nkunda anklaget for massedrap på 160 personer i landsbyen Kisangani. Mary Robinson, FNs høykommisær for menneske- rettigheter, utstedte en internasjonal arrestordre på ham etter at to FN etterforskere ble bortført og mishandlet av styrkene hans.

Da stridighetene mellom tutsi-gruppene i Kongo offisielt ble avsluttet i 2003, ble Nkunda innlemmet i den nasjonale hæren. I 2004 ble han forfremmet til general, men Nkunda anerkjente aldri makten til den sentrale regjeringen i Kongo, og sammen med to divisjoner av hæren trakk han seg tilbake til Masisi-skogen i Nord-Kivu.

Opprørsstyrker under kontroll av Nkunda blir anklaget for å rekruttere barn til kampene såvel som til sexslaver. Foto: Scanpix.Opprørsstyrker under kontroll av Nkunda blir anklaget for å rekruttere barn til kampene såvel som til sexslaver. Foto: Scanpix.

Der holder han til i en enklave med form av en halvmåne. Nkunda, som fremholder at han er kristen, og at han har omvendt brorparten av styrkene sine til kristendommen, driver sin egen stat i staten. Blant annet har han sin egen politistyrke, rettssystem, radiostasjon, og han har til og med ansatt sin egen prest. Han krever inn skatter, har laget sitt eget flagg, og hevder han har sitt eget land, kalt «Land of volcanoes».

Ingenting av dette underslår at styrkene hans, som blir sagt å bestå av alt mellom 2.500 til 5.000 mann, gjennomfører angrep på angrep mot forskjellige landsbyer. Til sammen har mer enn 800.000 mennesker i området rundt Nkundas «stat» blitt drevet på flukt. Når man vet at hele innbyggertallet i Nord-Kivu er på bare om lag fem millioner, så settes tallet i et grelt perspektiv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus