Havet kan stige dobbelt så raskt

Havnivået kan stige dobbelt så raskt som FNs klimapanel har spådd i dette århundret, sier forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekspertene i FNs klimapanel har kommet fram til at havnivået kan stige så mye som 80 centimeter innen 2100 som følge av den globale oppvarmingen.

Men forskerne som har studert hva som skjedde sist jorda var like varm for 100.000 år siden, sier at den maksimale havnivåstigningen kan bli dobbelt så høy: 1,6 meter. Resultatene av undersøkelsen trykkes i Journal of Nature Geoscience.

De kom fram til beregningene ved å undersøke en periode for mellom 124.000 og 119.000 år siden da jorda var enda varmere enn i dag.

Det var den siste gangen havnivået var så mye som seks meter høyere enn nå, og årsaken var at isbreer på Grønland og Antarktis smeltet.

Eelco Rohling ved det britiske oseanografiske instituttet, som er hovedforfatter av rapporten, sier at det er første gang man har kunnet påvise at havnivået kan stige så raskt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus