Mange frykter tvangsekteskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap har i år fått 175 henvendelser om tvangsekteskap, trusler, kjønnslemlestelse, psykisk press eller fysisk vold fra egen familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dobbelt så mange som i fjor.

Majoriteten av sakene i år gjelder ekteskapsproblematikk, skriver Aftenposten.

De siste tre årene har nesten 450 personer fått bistand fra Kompetanseteamet.

80 prosent av alle henvendelser omhandler jenter. Hovedtyngden av jentene er mellom 12 og 18 år gamle. Et flertall har bakgrunn fra Pakistan, Irak eller Afghanistan.

- Psykisk vold er den vanligste formen for press mot jenter som ikke vil inngå arrangerte ekteskap. Jentene får gjerne skylden for alt som går galt i familien. I tillegg er det flere som isoleres fra samfunnet ved at de blir pålagt tunge oppgaver i hjemmet og ikke får delta på skolen, sier Terje Bjøranger, som er leder for kompetanseteamet mot tvangsekteskap.

Selv om bakgrunnen for sakene varierer, er gjerne hovedårsaken til at ekteskapsproblematikken oppstår, rykter om kjæreste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om jentene mistenker at de risikerer å bli gift mot sin vilje, ender mange med å føye foreldrenes vilje og bli med på tur til deres hjemland.

- De risikerer utstøtelse. Det er en brutal overgang fra å være en del av en storfamilie til å bli ansett som død av alle slektningene, sier Bjøranger.

Regjeringen har nylig bevilget 70 millioner til en treårig handlingsplan mot tvangsekteskap fram til 2011. Litt av pengene skal brukes på etableringen av nettstedet Tvangsekteskap.no.

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap ble etablert i november 2004 som et samarbeid mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), politiet og Norges Røde Kors. (©NTB)