Nye EU-land inn i Schengen

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag utvides Schengen med ni land. Men det betyr ifølge politiet ikke «passfrihet» i nesten hele Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk på illustrasjonen for større versjon.Klikk på illustrasjonen for større versjon.

Som norsk statsborger vil man merke utvidelsen av Schengen-området 21. desember ved at det blir mindre omfattende grensekontroll når man reiser til de nye medlemslandene, sier Ellen Ahnfelt, leder for internasjonal avdeling i Politidirektoratet.

For personer som ikke er norske statsborgere vil overgangen bli mer tydelig, i positiv forstand.

- Personer som har lovlig opphold i Norge men kommer fra tredjeland utenfor Schengen med visumplikt, kan nå ferdes fritt innenfor Schengen, opplyser hun.

Bare sjø og land i år

Ahnfelt understreker at det er bare sjø- og landegrensene som åpnes nå i desember. Lufthavnene vil bli omfattet av nyordningen først i mars neste år. Dette er fordi man ønsker å samkjøre den med overgangen til sommertid.

Ifølge Ahnfelt er det lufthavnene som vil bli mest berørt av at flere land blir med i Schengen. Politiet vil i mindre grad merke dette, legger hun til. Hun tror ikke åpningen av grensene vil få noen dramatisk betydning med hensyn til at flere kriminelle også kan ta seg lettere fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er vanskelig å si absolutt sikkert. Samtidig med at det blir lettere å reise har det også skjedd en styrking av yttergrensekontrollen innenfor Schengen. Man har innført kompenserende tiltak, blant annet gjennom politisamarbeid, sier hun.

Ellen Ahnfelt understreker at enklere grensekontroll ikke er det samme som at nå kan reise rundt i nær sagt hele Europa uten pass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ikke glad i ordet «passfrihet». Vi anbefaler ingen å reise til utlandet uten pass. Man kan faktisk få problemer hvis man ikke har det med seg, fordi Norge i motsetning til de fleste andre land ikke har et offisielt ID-kort. Og da fungerer passet som et slikt ID-kort, sier Ahnfelt.

Gjelder ikke varer

Schengen-samarbeidet gjelder bare personer, ikke varer. Derfor får den nye utvidelsen minimal betydning med hensyn til alt som har med toll og avgifter å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Konsekvensene fra vårt ståsted er tilnærmet null. Schengen handler om menneskers bevegelsesfrihet, og er noe som håndteres av politiet, sier Geir Høyseth, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Fakta om Schengen-avtalen

De nye Schengen-landene omfatter de nye medlemslandene i EU. Det vil si Tsjekkia, Estland, Latvia, Litauen, Ungarn, Polen, Slovenia, Malta og Slovakia.

Schengen-avtalen ble opprinnelig inngått i 1985 mellom fem av EUs medlemsland, om avskaffelse av grensekontroll for personer. Den omfatter i dag alle EUs medlemsland bortsett fra Romania, Bulgaria, Storbritannia og Irland.

Norge og Island sluttet seg til 25. mars 2001.

Avtalen innebærer at man ikke trenger å vise pass ved grensene. Dette gjelder også for innbyggere av tredjeland. Det betyr at en som kommer fra for eksempel USA via Island vil bli passkontrollert på Keflavik og deretter kan reise fritt i 15 europeiske land - 13 EU-land samt Island og Norge. Kontroll skal foretas både ved innreise og utreise fra Schengen-området.

KL 11.15: Korrigert fakta ifht hvilke EU-land som står utenfor Schengen.