61 års ventetid for Willy Brandt bok

61 års ventetid for Willy Brandt bok
61 års ventetid for Willy Brandt bok
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Forbrytere og andre tyskere» kom på norsk i 1946. Først nå kommer den tyske politikerens Willy Brandts bok ut i tysk språkdrakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Willy Brandt under fredsprisutdelingen i 1972. Foto: Scanpix.

Willy Brandt het opprinnelig Herbert Ernst Karl Frahm. Han emigrerte til Oslo i turbulente tider i 1934 da Sozialistische Arbeiterpartei Deutschlands (SAP) ble forbudt.

Frahm fikk i oppdrag å etablere en emigrantorganisasjon i Oslo og tok under emigrasjonen i 1934 dekknavnet Willy Brandt. Han gjorde det om til sitt offisielle navn i 1948. Brandt lærte seg å snakke perfekt norsk. I 1945 reiste Brandt tilbake til Tyskland som korrespondent for skandinaviske aviser, og ble i 1948 igjen tysk statsborger etter å ha vært norsk statsborger i en periode.

I 1972 fikk han Nobels fredspris. Han døde 8. oktober 1992.

Den norske boken ble gitt ut i en spent tid like etter den andre verdenskrig

- I Norge var mottakelsen overraskende positiv, når en tenker på den antityske stemningen. Den ble betraktet som en nøktern og objektiv bok, sier historikeren Einhart Lorenz til ABC Nyheter. Lorenz har hatt en sentral rolle i forbindelse med utgivelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Likevel fikk den en del kritikk fra høyrehold, blant annet fra Hambro-regjeringen. Man tilla tyskerne uforanderlige egenskaper. Avisen Friheten var veldig negativ. De fokuserte først og fremst på tyskeren Willy Brandt.

Hvorfor kommer den ut først nå?

- Boken var veldig omstridt i Tyskland, men ingen kjente den egentlig. Det ble påstått at han hadde skrevet en bok som het «Tyskere og andre forbrytere» istedenfor «Forbrytere og andre tyskere», altså at han hadde skrevet en antitysk bok.

- Jeg tror ikke det blir noen stor debatt, og den har mest historisk interesse. Han er ikke lengre den omstridte personen han var 60- og 70-tallet, sier Lorenz.