– Overhodet ikke kommet langt nok

– Overhodet ikke kommet langt nok
– Overhodet ikke kommet langt nok
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken puster lettet ut, men mener man burde ha kommet mye lenger mye tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bali/Oslo (NTB-Linus Hauge):– Man har overhodet ikke kommet langt nok. Man burde ha kommet mye lenger mye tidligere. Nå står vi foran to svært tøffe år i klimaforhandlingene, sier Lars Haltbrekken til NTB.

Selv om han er svært skuffet over framdriften i klimaforhandlingene som har funnet sted på Bali, er han glad for at klimamøtet endte med en avtale som både utviklingslandene og USA støtter.

– Jeg er veldig glad for at man ble enige til slutt. Det var veldig dramatisk i formiddag da forhandlingene var på randen av brudd. Dette var positivt, men er ikke med på å løse problemene til slutt, understreker Haltbrekken.

– Siden man ikke kom lenger enn det man gjorde her på Bali, blir det tøffe forhandlinger i Polen neste år og enda tøffere i København i 2009, spår han.

Spent på presidentvalg

Haltbrekken mener verden nå vil vente i spenning på utfallet av presidentvalget i USA neste høst, som vil være avgjørende for hvilke forpliktelser utslippsgiganten er villig til å ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et hvitt hus i USA som ikke har forstått alvoret. Vi venter i spenning på en ny president som jeg tror får stor betydning for utviklingslandene i G77-gruppen, sier Haltbrekken som mener miljøvernminister Erik Solheim (SV) har en svært viktig jobb foran seg.

– Erik Solheim må begynne å føre samtaler med folk i den nye administrasjonen så raskt som mulig, sier Haltbrekken.

Må bygge bru

Han sier USA og den vestlige verden må ta den store regningen for reduksjoner også i utviklingsland. I-landene har ansvar for at den sterke mistilliten i utviklingslandene blir forvandlet til tillit, mener han.

– Det er utrolig viktig at vi får bygget en bru mellom den rike og den fattige verden. I dag er det dyp mistillit – de fattige landene har ikke tillit til oss, sier Haltbrekken. (©NTB)

Les også:

Endelig enighet på Bali