Her er bøkene du kan gi i julegåve

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bøker er alltid populære julegåver, både å gi og få. Her får du julegåvetips frå ABC Nyheters bokmeldarar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kva er vel betre enn å slange seg på sofaen i julehelga, med fyr på peisen, ein kopp kaffi og ei god bok, og kjenne julefreden senke seg over heimen?

Her får du tips til bøker du kan kjøpe, både til store og små.

Har du eigne boktips, kan du skrive dei inn i kommentarfeltet under.

Silje Bekeng:

Til den litteraturinteresserte søstera:
Daniel Sjölin: «Världens sista roman»
Den svenske forfatteren og kulturprofilen Daniel Sjölin tar et oppgjør med seg selv (som fiksjon) og med litteraturen. Boka har et gnistrende, rikt språk og sprenger romanrammene, og er samtidig både syrlig, mørk, sarkastisk og sår. Topp for folk som er interessert i nyere, eksperimentell litteratur som beveger seg i grenselandet mot poesi og kortprosa. Den er på svensk, litt vanskelig å lese, men «mycket vacker».

Til mammaen som liker Italia og sånn:
Marit Tusvik: «Sigrid Finne»
Handler om forholdet mellom mor og datter. Moren har nettopp dødd, og datteren drar til Cecilia for å skrive historien om henne. Det viser seg å være vanskelig, og slik tematiserer boka også selve skriveprosessen og de endringene som skjer mens man skriver. Fint og stemningsfullt om stor kjærlighet, og for store deler satt til romantiske, sydeuropeiske omgivelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les vår anmeldelse av Marit Tusviks roman her

Til den travle broren:
Per Andreas Persson «Gud er glad i Norge»
For studenten som liker å lese, men ikke har så god tid - dette er korte, gode noveller ofte satt til distriktene. Litt klam religion og folks tilkortkommenhet er elementer som går igjen. Bra betraktninger og situasjoner, lettlest og med en sterk signatur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari Mathilde Hestad:

Til den matglade:
«Alice B. Toklas kokebok»
Alice B. Toklas var kjæraste med den kjende poeten Gertrude Stein. Saman heldt dei to gjestebod for kjende kunstnarar som Pablo Picasso, Ernest Hemingway, James Joyce og Henri Matisse i Paris før krigen. Kokeboka er full av Toklas' oppskrifter, også dei berømte hasjkakene hennar, og erindringar og anekdoter frå det myteomspunne miljøet og samlivet med Gertrude Stein. Les om deira måltid i Paris, på den franske landsbygda og deira bilturar i USA og Frankrike. Kokeboka kom ut for første gong i 1954, men har aldri tidlegare vore omsett til norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til besteforeldre med sans for den gode, gamle historeforteljinga:
Gaute Heivoll: «Doktor Gordeau og andre noveller»
Stor novellekunst frå ein av Noregs framste unge forfattarar. Det magiske og realistiske glir over i kvarandre i desse knakande gode forteljngane, der handlinga gjerne finn stad på den sørlandske landsbygda i tilbake i tid, men også i eit sydande Marokko. Er bestefar Vesaas-fan, vil han garantert elske gode Heivolls språk og særmerkte forteljarstemme.

Les ABC Nyheters intervju med Gaute Heivoll her

Til den underfundige:
Agnes Ravatn: «Veke 53»

Debutant Agnes Ravatn har skrive ei glitrande bok om den noko stusselege lektor Georg Ulveset, som opplev at livet slik han kjenner det går opp i saumane dagane før jul. Det handlar om einsemd, tapte moglegheiter og svunne ambisjonar, men det heile er fortald med glimt i auge. Det er rett og slett ei lattervekkjande oppleving å få ta del i den drikkfeldige lektorens galgenhumoristiske og sjølvironiske syn på livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les ABC Nyheters melding av Ravatns roman her

Heidi Nordby Lunde:

Til far, mor, datter og bror – og alle andre med glimt øyet:
Mark Haddon: «Noe til besvær»
Samtidig som at datteren Katie annonserer at hun har til hensikt å gifte seg med sin kjæreste Ray, finner George et merke på det ene låret som gjør han overbevist om at han har kreft. Historien bygger seg opp etter hvert som det fryktede bryllupet nærmer seg, og med Georges tiltakende galskap blir den noe så uventet som en hysterisk morsom spenningsroman.

Les ABC Nyheters anmeldelse av Haddons roman her

Til datter fra mor – med formaning om å leve livet, med et hint av dannelse:
Pia Haraldsen: «Pias bekjennelser»
Man skulle kanskje tro at Pia Haraldsens råd passet best for jenter som tror at sandaler er et forenklet ord for Manolo Blahnik og med små hunder som sitter behagelig på en tykk lommebok i Prada-vesken. Men dette er en forfriskende og morsom bok om skikk og bruk som egner seg for unge piker som ikke har et altfor anstrengt forhold til rosa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les ABC Nyheters anmeldelse av «Pias bekjennelser» her

Karoline Riise Kristiansen:

Julegåvetips for barn:
«Planeten vår»

I desse miljøtider er det flott at også barn får kunnskapar om kvifor det er viktig å ta vare på miljøet vårt. Her er boka som fortel den utrulege historia om jorda og kva vi kan gjere for å ta vare på ho.

Thorbjørn Egner: «Kaptein Sorte Bill og andre kjente Egner-viser»
Om du satsar på ei roleg jul i heimen, frårådar eg deg å leggje denne under juletreet. Kaptein Sorte Bill frå femten hundr' og fjorten er framleis i levande live i Cappelens utvida og reviderte utgåve med Egners beste viser. Garanterer liv og røre av høg kvalitet!

Artikkelen fortsetter under annonsen

J. K. Rowling: «Harry Potter og Dødstalismanene»
Både vaksne og barn har venta på dette sjuande og siste bindet i den framifrå spanande forteljinga om guten som fiksar det meste. Harry blir snart 17 år og er på veg til å bli ein vaksen trollmann. Vil han klare å løyse den vanskelege oppgåva rektor Humlesnurr hargitt han?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elise Nyborg Eriksen:

Til venninnen som trenger en feminisme-innsprøytning
Rachel Cusk: «Regn over Arlington Park»
Fascinerende og fengslende om kvinneskjebner i en engelsk forstad. «Frustrerte Fruer» møter «Mrs. Dalloway» i den underholdende og tankevekkende historien om tapte drømmer. «Alle menn er mordere, tenkte Juliet. Hver eneste en. De dreper kvinner. De tar en kvinne, og så dreper de henne litt etter litt.» Herlig!

Les vår anmeldelse av «Regn over Arlington Park»

Til den nybakte mor
Anne Lindmo og Helle Vaagland: «Heia Mamma!»

Glem «Mamma for første gang» av amme-nazien Gro Nylander. «Heia mamma» gir et brutalt ærlig bilde av hvordan livet endrer seg i det du får barn. Uheldigvis ble Helle Vaagland og Anne Lindmo framstilt som sytete kjerringer av media når boken kom ut. Dette stemmer ikke overens med innholdet i det hele tatt. «Heia Mamma» er både varm, morsom og akkurat passe frekk i sin framstilling av familielivets gleder og sorger.

Les vår anmeldelse av «Heia Mamma!»

Kva bøker skal du gje som julegåver i år? Skriv dine tips i kommentarfeltet under.

Meir litteratur i ABC Nyheter

Bokmeldingar

ABC Nyheter Kultur