- Røykere mer utsatt for diabetes

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røykere er betraktelig mer utsatt for å utvikle type 2 diabetes enn ikke-røykere, ifølge amerikansk forskning. Veldig interessant, mener forsker ved Folkehelseinstituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Type 2 diabetes er i sterk økning i hele verden. Det er store mørketall når det gjelder hvor mange som er rammet, men i Norge regner man med at omkring 160.000 har type 2 diabetes.

- Problemet er at mange har type 2 diabetes uten å vite det selv. Det finnes studier som viser at det er like mye uoppdaget som kjent diabetes, særlig hos eldre, sier forsker Sidsel Graff-Iversen i Avdeling for folkesykdommer hos Folkehelseinstituttet til ABC Nyheter.

Den verdensomspennende diabetesepidemien knyttes i hovedsak til økning av fedme i befolkningen, men forskere ved Université de Lausanne i Sveits har forsøkt å kartlegge sammenhengen mellom røyking og økt risiko for type 2 diabetes.

Forskerne gikk gjennom 25 amerikanske studier som til sammen involverte 1,2 millioner pasienter.

Graff-Iversen mener den omfattende undersøkelsen er veldig interessant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

1,2 millioner pasienter

Gjennomgangen av studiene viste at røykere har en 44 prosent høyere risiko for å utvikle type 2 diabetes sammenlignet med ikke-røykere, melder BBC.

Risikoen økte i takt med antallet sigaretter. For de som røyket 20 sigaretter eller mer per dag økte risikoen med 61 prosent i forhold til ikke-røykere.

De som bare røyker litt hadde 29 prosent høyere risiko, mens eks-røykere hadde 23 prosent større sjanse for å utvikle diabetes type 2.

Forskerne innrømmer imidlertid at det ut ifra denne studien ikke er mulig å si om røyking bidrar til utvikling av diabetes, men at studien viser en helt klar kobling mellom røyking og økt risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan påvirke biologien

- Dette virker som et veldig bra arbeid. Her har de sett på 25 forskjellige studier og lagt ned et stort arbeid i en såkalt metaanalyse. Det gjør det veldig sterkt og interessant, sier forsker Sidsel Graff-Iversen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det er ikke noe tvil om at overvekt og fysisk aktivitet veier tyngre som risikofaktorer enn røyking gjør, legger hun til.

Fordi røykere ofte har andre uvaner – som usunt kosthold og for lite trening, er det veldig vanskelig å slå fast om røyking faktisk kan bidra til å utvikle diabetes.

- Det er viktig som forskerne sier selv, at selv om man ser en sammenheng så ser man ikke nødvendigvis en årsakssammenheng, sier Graff-Iversen.

Men man kan ikke utelukke at røyking i seg selv bidrar til at man lettere utvikler diabetes, ved å påvirke biologien, forklarer hun videre:

- Man vet at røyking påvirker mange prosesser i kroppen, også stoffskiftet knyttet til hormoner, fettvev og fettfordelingen på kroppen.

- På den annen side vet vi at vaner ellers kan være forskjellige blant folk som røyker og de som ikke røyker. Da tenker jeg på vaner med hensyn til te og kaffe, frukt og grønnsaker, alkohol og fysisk ativitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Som forskerne selv påpeker, viser metaanalysen en interessant sammenheng som må undersøkes videre.

Anbefaler fysisk aktivitet

Også andre levevaner har vært undersøkt som mulige risikofaktorer for diabetes:

- Alkohol har vært diskutert, blant annet om det å drikke litt vin hver dag, som i middelhavskostholdet, har en beskyttende virkning. Man har også undersøkt om visse matvarer beskytter eller har negativ effekt. Men så vidt jeg vet har man ikke kommet til noen klare konklusjoner, sier Graff-Iversen.

- Rådet til folk flest er fysisk aktivitet, og å ikke øke vekten ut over «normalvekt» i voksen alder. Har man først lagt på seg mye, er problemet at de fleste går opp i vekt igjen etter ulike typer av slankekurer. Så det gjelder altså å ikke gå opp for mye i vekt og å finne en mosjonsform man liker.

Kostnadene på samfunnet ved behandling av diabetes er allerede store. Utviklingen med at flere rammes tidligere vil bidra til å øke kostnadene ytterligere – fordi risikoen for følgesykdommer er større når man skal leve lenge med sykdommen.

Les flere helsenyheter i ABC Nyheter.