- God ide med felles luftforsvar

- God ide med felles luftforsvar
- God ide med felles luftforsvar
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs forsvarspolitiske talsmann, Bjørn Jacobsen, sier til ABC Nyheter at han ønsker et felles nordisk luftforsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen vil ha et felles nordisk luftforsvar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Uttalelsen kommer som en reaksjon på at riksdagsmannen Håkan Juholt i Sverige mener at et felles nordisk luftforsvar vil spare landene for store penger.

- Det er ingen tvil om at dette er en kjempegod ide. Dette er fremtiden, og først og fremst vil vi spare mye penger, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

Høyreleder Erna Solberg vil ikke ha et felles nordisk luftforsvar. Foto: Kyrre Lien / Sscanpix.Høyreleder Erna Solberg vil ikke ha et felles nordisk luftforsvar. Foto: Kyrre Lien / Sscanpix.

Høyreleder Erna Solberg er ikke like begeistret for tanken.

- Problemet er at de andre landene er medlem av EU, mens Norge ikke er medlem. Videre så er Finland og Sverige ikke medlem av NATO, samtidig som Norge og Danmark er det, sier hun til ABC Nyheter.

Jacobsen mener derimot at forholdet til NATO, EU og FN er uproblematisk

- Internasjonalt trengs Norden som en egen pilar, og dette vil komme som et godt tilskudd til de alliansene vi er med i allerede, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jacobsen innser at tiden ennå ikke er moden for et felles forsvar, men at det bør være målet på sikt.

- La oss begynne med en felles luftromsbeherskelse. Jeg tenker blant annet på strategisk tenking, materiellsamarbeid og øvelser.

- Etter hvert kan dette avtalefestes til å bli et felles luftforsvar, sier han.

- Utenkelig med felles forsvar

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, sa i går til ABC Nyheter at «Vi ser for oss et flernasjonalt samarbeid som kan gi stordriftsfordeler, og dermed kosteffektive løsninger for alle parter. Dette er en av forutsetningene for at Norge fortsatt skal kunne opprettholde en relevant kampflykapasitet i fremtiden.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn With (Frp) mistenker at det ligger taktiske vurderinger bak det svenske forslaget om et felles luftforsvar. Foto: Fremskrittspartiet.Bjørn With (Frp) mistenker at det ligger taktiske vurderinger bak det svenske forslaget om et felles luftforsvar. Foto: Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg stilles seg ikke avvisende til dette, men understreker at ideen må utredes før politikerne kan ta endelig stilling til et slikt samarbeid.

- Utfordringen er at vi må ha nasjonal kontroll over styrkene våre, og vi må ha alle kapasiteter i vårt nasjonale forsvar.

- Et felles nordisk luftforsvar anser jeg som utenkelig. Et slikt samarbeid vil gi mange vanskelige dilemmaer, men at vi kan finne andre gode løsninger, det tror jeg på.

Partsinnlegg

Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per-Ove With, er skeptisk til uttalelsene fra den svenske riksdagsmannen.

- Det er litt merkelig at dette kommer opp nå, og jeg mistenker at dette er et partsinnlegg i debatten om kjøp av jagerfly. Det er litt merkelig at forslaget skulle komme fra en svenske akkurat nå som svenske jagerfly er et av alternativene når Norge skal kjøpe inn nye jagerfly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I likhet med Solberg, avviser With et felles nordisk luftforsvar.

- Norge må ha et eget nasjonalt forsvar basert på at vi er medlemmer av NATO. Vi kan samarbeide om en del prosjekter, men det er en del vi ikke kan samarbeide om.

- Man kan tenke seg scenarier som berører både EU og NATO, og da kan vi ikke ha felles våpengrener, sier With.

Les også: Norge vurderer flernasjonalt samarbeid om luftforsvaret