Huset alle vil besøke

Aslak Sira Myhre foran Litteraturhuset. (Foto: Scanpix)
Aslak Sira Myhre foran Litteraturhuset. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litteraturhuset har hatt 75.000 besøkende og 200 arrangementer siden oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:

Landets første litteraturhus åpner dørene høsten 2007 i Oslos gamle lærerskole. Fra kjeller til loft vies nå huset i Wergelandsveien 29 til litteratur i ordets videste forstand.

I husets første etasje finner du Kafé Oslo og en velutstyrt bokhandel. Videre opp i etasjene ligger seks forskjellige scener og rom for samtale, debatt og formidling. Én etasje er forbeholdt arbeid med barn og ungdom. Her vil det være besøk av skoler på dagtid og arrangementer rettet mot barn og unge på ettermiddagsog kveldstid.

På loftet er det innredet en egen etasje for forfattere og skribenter som trenger et arbeidssted og en møteplass i Oslo sentrum. Litteraturhuset i Oslo rommer også Norges første forfatterleilighet for utenlandske forfattere og intellektuelle. Huset skal være en kreativ møteplass for alle som er interesserte i bøker og litteratur. Arrangementene skal fremme debatt og hente inn viktige stemmer både fra norsk og internasjonal offentlighet. Arbeidet med barn og ungdom, samt med minoriteter, er en prioritert oppgave for huset.

Litteraturhuset drives av Stiftelsen Litteraturhuset, som ble opprettet av Institusjonen Fritt Ord i 2006. Opprettelsen av huset er inspirert av en tysk tradisjon for frie Literaturhaus. Stiftelsen Litteraturhuset er uavhengig og ikke-kommersiell og har som formål å formidle og vekke interesse for litteratur og lesning.

(Kilde: Litteraturhuset.no)

Fredag den 5. oktober i år åpnet Norges første og Europas største litteraturhus i Wergelandsveien 29 i Oslo. Ifølge en pressemelding har hele 75.000 mennesker besøkt stedet siden åpningen.

To ganger har huset vært fylt av gjester fra kjeller til loft - først i forbindelse med den store innvielsesfesten, og senere i november i anledning Astrid Lindgrens hundreårsjubileum. Til sammen trakk disse to arrangementene 2700 mennesker.

Huset har også blitt brukt til store presselanseringer for kjente navn som Gerd-Liv Valla, Carl I. Hagen og Prinsesse Märtha.

Fornøyd med bredden

Før åpningen av huset fortalte daglig leder Aslak Sira Myhre til ABC Nyheter at han var svært fornøyd med bredden på programmet.

- Vi har alt fra middag med Anne B. Ragde der hun skal komme og koke og steike for publikum, til foredrag om Petter Dass. Huset er for alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nettopp Anne B. Ragde har gjort sitt for å skape blest om stedet. I slutten av oktober brøt hun seg inn i Litteraturhuset ved hjelp av neglefil og visakort. Målet for det som ble kalt en «hevnaksjon» var en gigantisk collage med 36 norske forfattere. På kunstverket limte hun ikke mindre enn sju tegninger av seg selv.

- Dette var et nøye planlagt litterært geriljastunt, som jeg frontet på vegne av flere, sa Ragde til VG den gang.