- Mye kjøtt gir økt kreftrisiko

Stort inntak av rødt kjøtt og kjøttprodukter gir økt kreftrisiko, viser ny studie. (Foto: Flickr.com)
Stort inntak av rødt kjøtt og kjøttprodukter gir økt kreftrisiko, viser ny studie. (Foto: Flickr.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som spiser mye rødt kjøtt og kjøttprodukter som pølser og bacon, har økt risiko for å utvikle flere typer kreft, ifølge amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En omfattende amerikansk studie knytter for første gang økt lungekreftrisiko til stort inntak av kjøtt.

Studien som tok for seg 500.000 amerikanere, viser også at folk som spiser mye kjøtt har økt risiko for kreft i lever og spiserør, samt økt risiko for bukspyttkjertelkreft hos menn, melder Reuters.

- Et redusert inntak av rødt kjøtt og kjøttprodukter kan redusere forekomsten av flere former for kreft, skriver professor Amanda Cross og de andre forskerne fra det amerikanske National Cancer Institute som står bak undersøkelsen.

Nordmenn spiser mer kjøtt

I Norge har kjøttforbruket økt kraftig de siste årene. Siden 1989 har det økt med drøye 18 kilo per person, ifølge tall fra Sosial- og helsedirektoratet. Forbruket nådde en topp i 2006, da vi i gjennomsnitt spiste hele 71 kilo kjøtt hver, og har holdt seg på det samme i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Leni Aurora Brækhus)(Foto: Leni Aurora Brækhus)

Bare i desember i år er det forventede salget av ribbe på 5000 tonn, mens man regner med at det vil gå unna 1810 tonn pinnekjøtt, ifølge Opplysningskontoret for kjøtt.

Opptil 60 prosent økt risiko

Forskerne fra kreftinstituttet så på kostholdet til en halv million amerikanere mellom 50 og 71 år. Etter åtte år hadde 53.396 av deltagerne fått en kreftdiagnose.

Det viste seg at de som hadde et høyt inntak av rødt kjøtt og kjøttprodukter hadde 20-60 prosent større sjanse for å utvikle kreft i spiserøret, bukspyttkjertelen, leveren og lungene sammenlignet med de som hadde det lavest forbruket av slike produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De 20 prosentene av deltagerne som spiste mest kjøttprodukter hadde 20 prosent større sjanse for å utvikle tarmkreft – hovedsakelig i tykktarmen – og 16 prosent større risiko for å få lungekreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Videre var inntaket av rødt kjøtt assosiert med en økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen og lever, skriver forskerne og legger til at de ikke fant noen link mellom kjøttinntak og kreft i mage, blære, lymfeknuter, blod eller hud.

Flere grunner til kreftlink

I studien var rødt kjøtt definert som alle typer kjøtt fra storfe, svin og lam, mens kjøttprodukter inkluderer alt fra bacon og pølser (inkludert kylling- og kalkunpølser) til kjøttpålegg og skinke.

Ifølge forskerne er det flere grunner til at høyt kjøttinntak kan føre til kreft:

- For eksempel er kjøtt en kilde til både mettet fett og jern, som hver for seg har blitt linket til kreftdannelse, skriver de.

Over hundre andre studier fra forskjellige land har også knyttet økt kreftrisiko til kjøttforbruk.

Les hele studierapporten fra kreftinstituttet her.

Les også:

Dyrt å spise sunt
Kostholdet ødelegger fortsatt helsa
Flere artikler om helse i ABC Nyheter