- Menn mer utsatt for hudkreft

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn bør være ekstra flinke til å beskytte seg i solen, ifølge en ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for advarsler mot solskader og anbefalinger om å bruke solkrem er menn ofte dårligere enn kvinner til å beskytte seg i solen.

Men en ny amerikansk studie antyder at nettopp mannen kan være ekstra utsatt for solens skadelige stråler, melder Forskning.no.

Det er ikke føflekkreft, men såkalt non-melanom hudkreft som er undersøkt i den nye studien.

Denne krefttypen kan vise seg ved sår som ikke vil gro, knuter i huden som væsker og blør eller eksemlignende utslett, og den rammer særlig de som har vært utsatt for mye solstråling i lange perioder av livet.

I Norge får over 1000 personer non-melanom hudkreft hvert år, og sykdommen kan være dødelig.

Som mus så menn?

Forskere ved Ohio State University i USA eksponerte laboratoriemus for UV-stråler, og det viste seg at hannmusene utviklet større genetiske skader enn hunnmusene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hannene utviklet også lettere kreftsvulster, og svulstene vokste mer aggressivt og ble større enn hos hunnene.

Nå mener forskerne at kjønnsforskjellene hos mus også kan gjelde for huden hos mennesker.

- I USA får flere menn enn kvinner denne formen for hudkreft. Mange har ment at slurv med solkremen hos mennene må ta mye av skylden, men vi tror at de genetiske forskjellene kan være vel så viktige, skriver forsker Kathleen Tober i undersøkelsen.

Forskerne fant også at huden hos hunnmusene i større grad klarte å lege seg selv etter UV-skadene. Hannmusene klarte ikke like godt å reparere skadet DNA i huden.

Det var likevel hunnmusene som ble mest solbrent når de ble utsatt for UV-bestråling.

Dette viste seg som hevelser og rosa pigmentering i huden, akkurat som hos oss mennesker. Hannmusene ble mindre synlig solbrent. Dette forklarer forskerne ved at det å bli solbrent er en ønsket forsvarsmekanisme i huden.

Forskerne understreker at kjønnsforskjellen for hudkreft hos mus ennå ikke er påvist hos mennesker, men de anbefaler å ta høyde for at det kan være tilfelle og beskytte seg deretter.

Les flere artikler om helse i ABC Nyheter.