Stiger virkelig havet?

Illustrasjonsfoto: Scanpix<br><p> </p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Er det virkelig slik at havet stiger som følge av klimaendringene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere er uenige om hvor mye havnivået vil stige i årene fremover, hovedsaklig grunnet de klimaendringer som nå skjer. Skrekkscenarioet er flere titalls meter høyere havnivå, noe som naturlig nok fører med seg elendighet for mennesker rundt omkring i verden. På den annen side hører vi forskere som mener noe helt annet.

Willy Fjeldskaar, professor og sjefsforsker ved IRIS/UiS har forsket på modellering av landhevningen og endringer i havnivået i forbindelse med avsmelting etter siste istid, siden 1981. Han har ikke gjort målinger av havnivået, men modellering av dette forårsaket av isavsmeltingen.

Fjeldskaar mener at havnivåendringer er ganske komplisert. Både på grunn av endringer i gravitasjon og på grunn av at havbunnen presses ned ved økt vann i havene.

- Vi kan derfor observere store variasjoner i havnivåendringene globalt. Vi observerer i dag både stigning og fall i havnivået på jorda, sier han.

IPCC-rapporten og havnivå
- Rapporten fra IPCC sier følgende: "Global average sea level rose at an average rate of 1.8 [1.3 to 2.3] mm per year over 1961 to 2003. The rate was faster over 1993 to 2003, about 3.1 [2.4 to 3.8] mm per year. Whether the faster rate for 1993 to 2003 reflects decadal variability or an increase in the longer-term trend is unclear."

- Altså ganske forsiktige uttalelser, sier Fjeldskaar.

- Men likevel, det som IPCC sier, stemmer ikke med nyere resultater på havnivåendringer, fortsetter han.

- Gjennomsnittlig stigning i havnivået var større i første halvdel (1904-1953) av forrige århundre (2.03 ± 0.35 mm/år), sammenlignet med siste halvdel (1954-2003), da den var 1.45 ± 0.34 mm/år. Rapporten sier også at de to høyeste hastighetene på havnivåendringene ble målt i 1980 (5.31 mm/år) og 1939 (4.68 mm/år). Havnivåendringen i 1980 var 5 ganger dagens verdi!

- Havnivåstigning skyldes stort sett smelting av isen på Grønland og Sydpolen. Vi ser på TV og leser i media at isbreene smelter i rekordfart. Dette står i sterk kontrast til nyere forskningsresultater som viser at Sydpolisen vokser, avslutter han.

Forsker ved Meterologisk Institutt, Arne Melsom, støtter seg til den siste IPCC-rapporten når det gjelder endringer i havnivået.

- Jeg har ikke sett noen grundigere sammenfatning av relevante observasjoner
for globale havnivåendringer enn den som er gitt i kapittel 5 i den seneste IPCC-rapporten, sier forsker Arne Melsom.

- Her trekkes trådene mellom vitenskapelige arbeider som tar for seg ulike kilder til havnivåendring, og sammenholder dette med de faktiske målingene av havnivået (bl.a. i tabell 5.3 på s. 419). Et godt eksempel er beregningen av bidraget til endring i havnivå fra termisk ekspansjon med utgangspunkt i måleserier for havtemperatur, mener han.

- Som en del av et forskningsarbeid jeg gjennomførte for noen år siden, analyserte jeg observasjoner av vannstand fra kyststasjoner, og satelittobservasjoner av havnivå, sier Melsom.

- Studiet ble gjennomført over en tiårsperiode fra midten av 1990-tallet, men var bare en hovedaktivitet i arbeidet mitt i om lag fire år i denne perioden. Jeg må understreke at studiet dreide seg om endringer på tidsskalaer fra noen måneder til noen år. Trender over lengre perioder har jeg ikke analysert i mitt arbeide, selv om jeg har lest en del litteratur om temaet, avslutter han.

Helge Drange, klimaforsker ved Nansen- og Bjerknessentrene i Bergen har doktorgrad i havmodulering, er også kritisk.

Drange har forsket på havnivåendringer i nord-Atlanteren og Arktis de siste par årene. Drange har bidratt til IPCCs siste klimarapport, men på laveste nivå. Drange var ikke med på å skrive havnivåkapittelet.

Han mener at tabellen som det ofte henvises til i rapporten (tabell 3 i “Summary for Policymakers”) ikke kan brukes til å forutsi framtidig havstigning på kloden.

- Havstigningen gitt i tabellen er på mellom 18-59 cm i løpet av dette århundre. Men tabellen inkluderer bare delvis framtidig smelting av Grønlandsisen og isen i Antarktis. Fullt bidrag fra Grønland og Antarktis kunne gi 10-20 cm høyere havstigning.

- I tillegg er tabellen basert på modellert havstigning. Men modellene gir bare halvpartern av den havstigningen som er observert over de siste 60 årene. Det er følgelig flere usikkerheter knyttet til framtidig havstigning, og mye tyder på at havstigningen vil være større enn verdiene gitt i tabellen. Leser en klimarapporten, finner en informasjon om dette, sier han.

- Det er derfor fullt mulig at havstigningen vil kunne nå flere titalls cm høyere enn det tabellen viser.

- Jeg mener nok at IPCC kunne vært mer pedagogisk i utformingen av tabellen om havstigningen. Rapporten blir misvisende om man ikke leser teksten. Det er også verdt å merke seg at havstigningen øker betydelig raskere nå enn tidligere, sier han.

- Fra 1993-2005 steg havet i gjennomsnitt med 3.3 mm pr. år, mens stigningen var på 1.8 mm i året for perioden 1961-2005, sier forskeren. Det er også verdt å merke seg at tabellens nedre grense (18 cm stigning i løpet av dette århundre) er rundt halvparten av den stigingen vi i dag observerer (3.3 mm per år).

- Man ser en aksellerasjon på havstigningen, sier Drange.

- Havene blir varmere, så å si alle breene smelter, og det er rapportert begynnende smelting av Grønlandsisen. På den annen side er det små endringer i Antarktis. Grønlandsisen er en joker i klimasystemet siden all is på Grønland tilsvarer en havstigning på 7 meter. Smeltingen på Grønland går raskere og raskere, men har så langt bidratt lite til økt vannstand, fortsetter han.

- Det er bare et fåtall breer som vokser. Eksempler på dette er breene vest for vannskillet i Norge (disse smelter nå, men vokste på 1990-tallet), noen breer i Mongolia og på New Zealand. Dette skyldes økt vinternedbør i form av snø.

- Uansett er det veldig kraftig smelting av breene tross økningen i enkelte mindre områder, hevder han.

- Det som nå skjer kan ha en sammenheng med den lille istid, men man kan ikke bruke dette til å forklare aksellerasjonen i havstigningen. Endringene kan bare forklares med at det har kommet en ekstra energikilde til klimasystemet, sier Helge Drange.

- Solintensiteten har ikke økt de to siste tiårene, tvert om har den blitt redusert, og kan derfor ikke brukes til å forklare den raske smeltingen av breene og den raske stigningen av havnivået. Ingen solforskere hevder at solinnstrålingen forklarer de klimaendringene vi nå ser.

Forskeren sier at vi akkurat har begynt på klimaendringene, og først fra og med 1995-2000 var det mulig å identifisere et signal på dette.

- Vi er altså i ferd med å gå utover den tiden da den naturlige stigningen var rådene.

- Dessuten er det ingenting som tyder på at den raskeste endringen i havnivået skyldes den lille istid, mener Helge Drange.

- Klimapanelet sier videre ikke noe om havstigningen langs verdens kyster. Landhevingen langs norskekysten er følgelig ikke er tema i rapporten, på samme måte som landsynkningen i Nordsjøområdet ikke nevnes, sier han.

- Havstigningen er spesielt utfordrende for infrastruktur. De største utfordringene får vi når været virker sammen med et stadig stigende hav. Værets virkning styres av stormene, deres vindretning ,styrke, varighet og utstrekning. For norskekysten får du en oppstuing av vann ved sør-vestlig vind, hevder han. Til dette kan ikke tabellen i klimarapporten brukes, rett og slett siden klimapanelet ikke går inn på slike lokale effekter, avslutter Drange.

Artikkelforfatteren er sjefredaktør i Nyhetsblikket.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Klimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet
Siste nytt
17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeMann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien16:04SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenKlimaforhandlingene fortsetter på overtid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus