Norge slo Russland i VM

Norge vant 22-21 over Russland i håndball-VM kvinner lørdag og er klar for kvartfinale før de to siste kampene i hovedrunden.

Metz (NTB-Espen Hartvig): Norge filleristet Russland i 20 minutter og sendte et høylytt VM-varsku til tittelforsvareren. 22-21-seieren gjør de norske håndballjentene til gullfavoritter.

Norge takket for følget kort etter pause. Keeper Katrine Lunde Haraldsen spilte en ny toppkamp. Hun fikk også meget god hjelp av en topptrimmet norsk forsvarsmur.

Norge kjempet russerne ut av stilen og løp dem etter hvert i senk. På det meste sto det 16-10.

Men det vaklet mot slutten. Russerne hadde 18-20 og ballen. Den stjal Katja Nyberg, løp over hele banen og banket inn det som så ut som «seiersmålet».

Russland ga ikke opp og hadde sjansen til utligning i et halvt minutt etter at Norge rotet bort ballen på 22-21. Men de klarte ikke å avslutte før på et overtidsfrikast. Det gikk rett i muren, og med full pott så langt er Norge allerede klar for kvartfinale.

Nyberg viste seg fram meget positiv på skuddfronten. Det ser ut til å ha løsnet for henne. Men hun hadde også hele sju tekniske feil.

14 strake

Seieren var Norges 14. på rad i mesterskap. Det forrige tapet kom mot Russland i VM 2005.

Russland mistet trolig også en av sine aller beste spillere for resten av VM. Jirina Bliznova ble brakt av banen på båre med en kneskade – trolig alvorlig. Det er en virkelig smell for Russland. Bliznova klarer ikke laget helt ut å erstatte i angrepet.

Else-Marthe Sørlie Lybekk hadde en av sine beste kamper på lenge. Hun var god i begge ender og nøyaktig foran mål (5 scoringer). Kari Mette Johansen våknet også skikkelig mot slutten.

Full fart, mye feil

Førsteomgangen var fartsfylt, men fryktelig preget av bortkastede baller og misbrukte skudd. Norge var hakket verre enn Russland og lå derfor under 7-9. Med 13 tekniske feil og 14 avslutningsbom, skal Norge være glad det ikke så styggere ut.

Men begge lag var aggressive i forsvar, hadde gode keepere og fightet som om gullet sto på spill. Det økte feilfrekvensen hos fjorårets EM-finalister.

Norge fortsetter hovedrunden mot Kroatia søndag. Det er ingen ting å frykte fra en av Europas virkelig ledende ballnasjoner.

Angola fikk lett spill og vant 34-28 mot et ungt og svakt Kroatia. I snitt har Norge vunnet de tre siste kampene mot kroatene med 16,3 mål.

Ingen grøsserettermiddag i vente for norske TV-seere, altså. Kjører Norge for fullt, lite trolig, kan seieren bli langt større enn i EM i fjor: 37-25.

Norge har vunnet VM én gang – i 1999. Nå ser det mildt sagt hyggelig ut med tanke på en reprise av Lillehammer-mesterskapet for åtte år siden. (©NTB)