Ny offensiv i Afghanistan

Ny offensiv i Afghanistan
Ny offensiv i Afghanistan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere opprørere, to barn og en NATO-soldat skal ha blitt drept under angrepet på den afghanske byen Musa Qala.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kabul (NTB-Reuters-AFP): Utenlandske og afghanske soldater er i gang med en storoffensiv for å gjenerobre byen.

Helt siden februar har Taliban styrt byen som ligger i Helmand-provinsen sør i landet. Fredag kveld begynte operasjonen som skal drive den islamistiske gruppen ut.

Det afghanske forsvarsdepartementet opplyste lørdag formiddag at tolv «terrorister», to barn og en NATO-soldat er drept. Soldatene mistet livet i en mineeksplosjon, mens barna skal ha blitt skutt da de satt i en bil foran en Taliban-patrulje.

Innbyggere opplyser at byen ble utsatt for bomberaid fra fly og helikoptre i løpet av natten. Samtidig har styrker fra NATO og den afghanske regjeringshæren inntatt landsbyer om lag 3 kilometer unna.

En Taliban-kommandant inne i byen sier at opptil 2.000 krigere er rede til å forsvare byen. De skal ha støtte fra om lag 2.000 sivile som vil kunne hjelpe til, fremholder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover motstand

– Så langt har det ikke vært kamper ansikt til ansikt, men vi forbereder oss på kampene, og vi vil gjøre motstand, sier kommandanten mulla Hafizullah til nyhetsbyrået AFP.

I en kunngjøring fra det afghanske forsvarsdepartementet opplyses det at flere Taliban-medlemmer er drept, deriblant en kommandant, men det står ingenting om sivile tap.

Tidligere i år har afghanske og utenlandske soldater, for det meste amerikanske, gjort flere forsøk på å ta kontroll over byen som har vært i Talibans hender siden februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen ligger midt i kjerneområdet for den afghanske opiumproduksjonen.

Omstridt avtale

Taliban tok kontroll over Musa Qala som følge av en omstridt avtale mellom britiske styrker og stammeledere i fjor høst. Stammelederne ba de britiske styrkene om å forlate byen fordi de trodde de ville kunne overtale Taliban til å la dem være i fred. Fire måneder senere gikk imidlertid Taliban til angrep og overtok byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden har Musa Qala fungert som en effektiv base for Taliban. Gruppen har forsøkt å rykke inn i andre administrative sentre sør i landet, uten å lykkes.

Avtalen i Musa Qala ble kraftig kritisert av blant annet lederen for ISAF-styrkene, den amerikanske generalen Dan McNeill. Dagen etter at Taliban tok kontroll over byen, overtok han ansvaret for de internasjonale styrkene. (©NTB)