Meny

Iskaldt kompass

Iskaldt kompass

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julefilm som er for enkel for voksne og for skummel for barn.

Karakter: 4 av 10

Jeg kan virkelig ikke forstå hvem denne filmen er laget for. Etter min mening er den alt for skremmende for barn med sine kamp- og tett på tortur-scener. Den passer heller ikke voksne, til det er den for barnslig og lite kompleks. Konservative katolikker skal visstnok ha hevdet at den ikke passer for troende på grunn av sitt anti-religiøse innhold. Jeg må le. For det skal godt gjøres at den kaotiske historien i «Det gyldne kompasset» kan påvirke noens forhold til en eventuell hellig overmakt.

Årets «Narnia»

Det er nå engang sånn at rundt juletider har filmselskapene bestemt seg for å pushe ut et publikumsvennlig fantasy-eventyr. En storfilm som gjennom massiv markedsføring virkelig kan hale og dra hele familien inn i salen.

«Det gyldne kompasset» er dette årets «Narnia.» Uten at den rekker historien om klesskapet til knærne.

Eventyret er basert på Philip Pullmans fantasy-trilogi og er den første av tre. Merkelig nok satt jeg store deler av tiden med en ubehagelig følelse av at jeg ved en feiltagelse hadde ramlet inn på film nummer to. For her blir vi uten forvarsel slengt inn i et univers med mystisk «støv» som er fryktelig forbudt, parallelle virkeligheter og noen onde mennesker som utgjør et såkalt «Magistrat». Dersom man ikke har kjennskap til bøkene er det ikke fritt for at man føler man seg rimelig dum.

Heltinnen Lyra

Det jeg klarte å få med meg var at hovedpersonen «Lyra», spilt av den svært talentfulle nykommeren Dakota Blue Richards, har fått i oppgave å redde noen barn som har forsvunnet. «Magistratet» som enkelte mener har klare likheter med den katolske kirke har nemlig den leie vanen å kidnappe fattige unger og nærmest torturere dem og deres sjeler inntil de adlyder.

Til å hjelpe seg har Lyra fått et magisk, gyldent kompass som har svaret på det meste. Når hennes onkel, Lord Asriel (Daniel Craig) plutselig forsker seg fram til en slags åpning mellom ulike verdener begynner handlingen å skyte fart. Asriel reiser nordover og Lyra følger etter sammen med den blendende vakre og iskalde Mrs. Coulter (Nicole Kidman).

I det kalde nord blir det om mulig enda mer forvirrende og handlingen dreier seg mot en forfyllet bjørn, hekser og sigøynere. Det er med andre ord mye som skal unnagjøres på knappe to timer.

Fiffige daemoner

De visuelle effektene er til tider flotte. I denne verdenen har alle sin egen følgesvenn, en «daemon» som det kalles, eller sjel, som tar form som et dyr. Symbolsk nok kan barnas daemoner endre form, mens de voksnes sjeler er fastlåste i en skikkelse. Enkelte kampscenene mellom de ulike deamonene er fiffige og ganske spennende.

Fra et norsk perspektiv er det også selvsagt stas at deler av «Det gyldne kompasset» er filmet på Vestlandet. Og den norske byen «Trollefjord» er stilig laget, selv om vi nordmenn blir framstilt som blodtørstige drankere.

Fångad av en snøstorm

Filmen er også gjennomført i sin kjølighet som gjenspeiler seg i alt fra omgivelser til karakterene. Problemet er at den varmen historien kunne trengt som kontrast til dette kalde forsvinner i en snøstorm av grandiose action-sekvenser. Istedenfor å drive historien framover så bremset alle de voldsomme scenene innlevelsen min i det som filmen egentlig handler om, nærmere bestemt en liten jentes kamp mot overmakten.

Når det kommer til skuespillerprestasjonene så glitrer virkelig den lille jenta. Hun gleder jeg meg til å se mer av. Nicole Kidman og Daniel Craig ser på sin side ut til å ha unnagjort denne jobben i lunchpausen mens de ventet på noe bedre. Forhåpentligvis får de store stjernene mer å spille på i neste film.

Retningsløst? Ute av kurs?

Her kunne jeg selvsagt ha kommet med en rekke platte og vittige ordspill og sagt at kompasset har mistet kontrollen og at man skal styre unna denne retningsløse filmen osv. Men det skal jeg holde meg for god til.

Alt jeg har å si er at det er plenty av annet familien kan bruke tid på i førjulsstria.

Les mer om film her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus