Bruce Springsteen And The E Street Band, Oslo Spektrum, Oslo - tirsdag 4. desember 2007Fikk Spektrum til å koke

Til tross for en litt treg start fikk Bruce Springsteen og E Street Band et samlet Oslo Spektrum til å koke den siste halvtimen av konserten tirsdag kveld.

Fikk Spektrum til å koke
Fikk Spektrum til å koke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet ikke fansen i SpektrumSkuffet ikke fansen i Spektrum

Så takket han følelsesladet for støtten han opplever spesielt fra norske fans før han løftet hendene og sa «See you all again soon». Konserten var over, men følelsen av at The Boss ville gi og ga alt for oss i Oslo var overbevisende nok.

Før konserten var det mye som tydet på at dette kunne bli en helt spesiell konsert. Bruce Springsteen har ennå friskt i minne to fantastiske Seeger Sessions-konserter, som skal ha vært noen av de beste på den europaturneen i fjor. Og etter to litt «kjedelige og stereotype» konserter i Nederland og Tyskland, der han nok sparte seg litt på grunn av forkjølelsesproblemer, lå det i kortene at han kunne finne på noe annerledes og mer spesielt i Oslo.

Langt på vei ble konserten også spesiell, selv om Springsteen tydelig slet i innledningen med å måtte synge seg varm på grunn av forkjølelsen han åpenbart fortsatt sliter med. Det førte til at de første låtene manglet den lille killer-gnisten han ga i Madrid for litt over en uke siden. «Radio Nowhere» var ikke på langt nær den samme nådeløse åpningen i Oslo, selv om det er opplagt at vi snakker mer nyanser enn store forskjeller. Det handler om hvor mye Springsteen våget å gi med stemmen. Og dette hemmet både han og bandet på de første låtene. Mer enn det de fleste nok skjønte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var likevel en hardtarbeidende Springsteen og et mer virilt E Street Band som sakte men sikkert jobbet knallhardt for å gjøre denne kvelden til en fest. Og hvilken fest det ble! Little Steven var tydelig gira, Nils Lofgren var mer involvert enn da vi så konserten i Madrid, og det var en generelt veldig høy feelgood-faktor både på scenen og i salen.

Det kokte oppover veggene inne i Oslo Spektrum, og intimiteten vi fikk med Springsteen og hans E Street Band her kommer vi ikke i nærheten av hva vi får oppleve på Valle Hovin neste sommer.

Springsteen jobbet seg fandenivoldsk med rått munnspill opp mot en like rå gitarist (Lofgren) i «Reason To Believe». Springsteen drev og kastet vann fra munnspillet på de forskjellige bandmedlemmene i tur og orden som for å si: «kom igjen gutter, let's kick some ass». Så dundret han inn i en liten overraskelse med «Jackson Cage» fra «The River»-albumet, før han på innledningen av «She's The One» kastet gitaren som en diskos til en lettere fortvilet gitartekniker som kom stormende ut fra pitstasjonen bak scenen. Han rev videre til seg et nytt munnspill, satte fingeren til nesen og bare snøs ut alle hindringer i luftveiene som en sky før han stormet fram på scenen og ga en gass som ingen annen rock'n'roll-stjerne i denne verden kopierer. Springsteen ville koble inn alle store og små raketter i bandet. Det var opplagt at han ikke sparte på noen ting, selv om helsen nok ikke var hundre prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samspillet var tettSamspillet var tett

Det er alltid et stort poeng hvilke litt mer uvanlige låter Springsteen spiller for blodfansen, og dersom jeg ikke tar feil fikk vi turnepremiere for denne Europaturneen med en kokende versjon av rockeren «Cadillac Ranch», også den fra «The River». Det var en djevelsk bra utgave Bruce gjorde med denne låta, som sammen med nevnte «Jackson Cage» og julelåta «Santa Claus Is Coming To Town» ble de mest spesielle låtene som ikke The Boss byr på så altfor ofte.

Springsteen rocket nærmest juleklassikeren, som er en av to julelåter han kan finne på å gjøre på denne tiden av året, gjennom scenegulvet. Det er et poeng at han, i den formen han og bandet er i nå, gjør selv tradisjonelle og ikke så spesielt gode låter som denne og «Girls In Their Summer Clothes» til en gatefest alle som var i Oslo Spektrum ville være med på.

Det er også et poeng hvor bra mange av de nye låtene fra «Magic» er i livetapning. Åtte av de 23 låtene han gjorde unna på rundt to timer og ti minutter var fra det nye albumet, og det er gøy å se at Springsteen har funnet en ny glød, et nytt overskudd, et nytt sceneshow som er i ferd med å gi han en «Born In The U.S.A.»-boom for første gang på over 20 år med disse låtene.

Springsteen og E Street Band er med andre ord neppe på hell karrieremessig. Derfor er han tilbake med en, og kanskje to konserter i Norge allerede til sommeren. For Springsteen, slik han pisker seg selv, bandet og publikum nå, er den ultimate rock'n'roll-utøver av 2007. Og når han også har lært litt av de mer moderne bandene som spiller popmusikk med stor lyd og bredbente gitarer, fra The Cardigans via Kent og Manic Street Preachers, og bruker dette sammen med moderne arrangementer og sin utrolige scenekarisma og energi, så er det duket for en ny storhetstid for arbeiderklasserockeren fra New Jersey.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Publikum i Oslo Spektrum hang for øvrig godt med, men det var først gjennom den siste halvtimen at det virkelig tok av. De slet riktig nok med å fylle rommet med allsangen Bruce Springsteen prøvde å få dem med på i «Long Walk Home». Resulotatet ble faktisk nesten puslete i forhold til spanjolene. Men når sjefen sjøl dundret til med den ultimate versjonen av «Badlands», før de gikk av scenen for første gang, så forlot de siste skinkene setene sine i Oslo Spektrum for godt. Alle sto, alle danset, og E Street band gjorde en sinnssykt sterk versjon av en av Springsteens mest kjente sanger.

Når Bruce og bandet raskt kom på scenen igjen, hadde han en oppriktig hilsen til oss nordmenn, med takk for støtten som han føler som spesiell i Norge: «Dette er et veldig spesielt sted for oss, så denne sangen vil jeg dedikere til dere jentæne... jæntene... jæntene», lo Springsteen, da han skjønte at norskuttalen på den kvinnelige delen av publikum kom morsomt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løftet det hele enda et hakk opp mot slutten av konsertenLøftet det hele enda et hakk opp mot slutten av konserten

Og avslutningen med «Girls In The Summer Clothes», «Santa Claus Is Coming To Town», «Born To Run», «Dancing In The Dark» og «American Land» var spesiell. Det var en energi og et lekent E Street Band på avslutningssekvensen som slo knockout på det meste han har gjort på denne turneen, inkludert Madrid, Bilbao og Milano. Little Steven stormet fra side til side på scenen som en rockens Black Adder.

Om konserten ikke satt som en kule i starten, så satt den midt i nakkehårene den siste halvtimen. Da var det eklektisk stemning i Spektrum, både i villskapen og feststemningen Bruce Springsteen leverte - som om det var nå eller aldri! The E Street band fikk lokket frem den «feel free»-grooven som var så fantastisk på Seeger Sessions-turneen i fjor, og publikum tømte seg helt, strakk armene i været og fullførte årets fest og konsertopplevelse i Norge.

For det skulle ikke være noe tvil om at Bruce Springsteen And The E Street Band hadde innfridd. Konserten går over i historien som en av de mest fantastiske konsertene i Oslo Spektrums historie. Nå er det bare å finne frem kalenderen for neste år og sette ring rundt 7. juli. Det blir en helt annerledes fest enn dette. Ikke så intim - men like fullt: The Boss er på vei inn i en ny gullalder!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse låtene spilte Bruce Springsteen And The E Street Band i Oslo:

«Radio Nowhere»
«No Surrender»
«Lonesome Day»
«Gypsy Biker»
«Magic»
«Reason To Believe»
«Jackson Cage»
«She's The One»
«Livin' In The Future»
«Promised Land»
«Working On The Highway»
«Tunnel Of Love»
«Cadillac Ranch»
«Devil's Arcade»
«The Rising»
«Last To Die»
«Long Walk Home»
«Badlands»

Ekstranumre:
«Girls In Their Summer Clothes»
«Santa Claus Is Coming To Town»
«Born To Run»
«Dancing In The Dark»
«American Land»


Karakter: 9 av 10


Les mer om Springsteen på ABC Nyheter her

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her