Britene vurderer nye harde krefttiltak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske myndigheter vurderer å forby sigarettautomater og solstudioer som ledd i kampen mot kreft. Samtidig skal det investeres over fire milliarder kroner mer i behandling av kreftpasienter fram mot

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltakene er ledd i en ny langsiktig kreftstrategi, skrev London-avisen The Guardian mandag. Fagfolkene bak strategien mener tallet på nye krefttilfeller kan halveres fra dagens 230.000 per år, hvis det settes inn tiltak for å endre britenes livsstil.

– Forslagene omfatter hardere tiltak mot sigarettsalg for å redusere forekomsten av lungekreft. Dessuten foreslås det strengere restriksjoner på kunstig soling, spesielt for ungdommer under 18 år, het det på The Guardians nettsider.

Storbritannia har siden år 2000 tredoblet sine bevilgninger til det nasjonale helsevesenet NHS’ forebygging og behandling av kreft. Likevel krever sykdommen hvert år like mange dødsofre i forhold til folketallet i Storbritannia som i fattigere land som Polen og Slovenia.

Ifølge den nye strategiske planen skal det bevilges 370 millioner pund eller 4,2 milliarder kroner til den britiske kreftkampen i årene fram mot 2010. Av dette går over en tredel til forbedret strålebehandling, som britiske fagfolk mener er mer effektiv enn medikamenter. (©NTB)