Aksepterer nederlaget

Chavez holdt tale fra presidentpalasset etter valgnederlaget. (Foto: Scanpix/REUTERS/Francesco Spotorno)
Chavez holdt tale fra presidentpalasset etter valgnederlaget. (Foto: Scanpix/REUTERS/Francesco Spotorno)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuelas president Hugo Chavez innrømmet mandag sitt første valgnederlag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgerne i Venezuela avviste søndag hans forslag til grunnlovsreformer ved en folkeavstemming, melder AFP. Om reformene hadde blitt innført ville de ha styrket Chavez grep om makten.

- Ikke vær lei dere, sa Chavez til sine tilhengere under en pressekonferanse.

Presidenten la vekt på at han hadde tapt med knapp margin, og sa han var oppmuntret av støtten.

Den nasjonale valgkommisjonen sier stemmene mot reformforslagene slo ja-stemmene med knappe 51 mot 49 prosent.

- Jeg vil si til dere fra hjertet: i noen få timer diskuterte jeg med meg selv, jeg hadde et dilemma, sa Chavez.

- Jeg har nå forlatt dilemmaet og er rolig. Det håper jeg venezuelanerne er også.

- Nå, Venezuelanere, la oss sette lit til våre institusjoner.

Les også: Chavez helt på kanten

Feiret
Medlemmer av opposisjonen og deres sympatisører feiret seieren med fyrverkeri i hovedstaden Caracas, og strømmet ut på gatene med fløyter og jubelrop. I leiren til Chavez' tilhengere var stemningen noe mer nedtrykket, melder AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er første gang siden Chavez kom til makten i 1999 at han har tapt ved valg. I alle tidligere valg har den karismatiske, venstreorienterte presidenten vunnet med gode marginer.

Mens han drev valgkamp for folkeavstemmingen kalte presidenten opposisjonen «forrædere.» Disse «forræderne» inkluderer en stor del av landets fattige som, selv om de fremdeles uttrykker støtte til Chavez, var skeptiske til de omfattende grunnlovsendringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chavez er en sterk kritiker og USA, og har nære diplomatiske bånd til land som Iran og Cuba. Dersom folkeavstemmingen hadde gått i hans favør ville han blant annet kunne stille til gjenvalg også etter sin andre presidentperiode, som tar slutt i januar 2013.

Den 53 år gamle tidligere offiseren har sagt han ville gjennomføre grunnlovsendringen slik at han kunne stille til valg «til 2050», da han vil være 95.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll
Chavez har også ønsket seg tettere kontroll med landet ved å få store deler av militæret under sin kommando, tillate sensur av media ved unntakstilstand og bringe sentralbanken under regjeringens kontroll.

Universitetsstudenter har gjennomført gateprotester mot reformforslaget, og man har sett fremveksten av en grasrotsbevegelse som til slutt slo ham ved valget.

Og det til tross for at Chavez hadde sagt en «nei»-stemme var det samme som en stemme for USAs president George W. Bush og «amerikansk imperialisme.»

I noen timer etter valget ga ikke regjeringen noe signal overhodet om resultatet, mens Chavez vurderte situasjonen. Opposisjonen krevde at resultatene skulle publiseres, og soldater tok stilling ved inngangen til den nasjonale valgkommisjonens bygning.

Til slutt ble det endelig holdt en pressekonferanse tidlig mandag, der lederen for valgkommisjonen gjorde reformforslagets nederlag kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spottet
Chavez spottet opposisjonen da han innrømmet nederlaget i en tale, og sa deres bekymring for at han kanskje ville avvise resultatet tydelig var misforstått.

- Nå har spenningen falt, og jeg håper de vil se ting med større ro, sa han.

Likevel finnes det fremdeles frykt for at det kan komme til sammenstøt i kjølvannet av valget.

Chavez har også advart helt opp til valgdagen om at han mistenkte USA for å planlegge å skape uro omkring valget, og sa han ville stanse oljeforsyningene til USA dersom han så noen innblanding.