Seksdobler satsingen på barn

Barna fra Barnas Superjul er noen av dem du vil møte på NRKs nye barnekanal NRK Super som åpner lørdag morgen. Fotograf: NRK.
Barna fra Barnas Superjul er noen av dem du vil møte på NRKs nye barnekanal NRK Super som åpner lørdag morgen. Fotograf: NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag åpner NRK sin nye TV-kanal for barn, NRK Super.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hensikten er ikke å få barn til å se på TV hele tiden. Men vi vil gi dem et norsk alternativ når de først gjør det.

Det sier barne- og ungdomssjef i NRK, Kalle Fürst om den nye norske barnekanalen NRK Super som har premiere lørdag morgen klokken 10. Kanalen, som henvender seg til barn mellom 2 og 12 år, skal sende hver dag fra klokken syv om morgenen til syv om kvelden.

– Kanalen består av cirka 25 prosent egenproduksjoner, resten vil være gode, innkjøpte programmer, forteller Fürst til ABC Nyheter. For å få til dette har NRK øket bemanningen med femten medarbeidere.

– Rosinen i pølsa

– NRK Super er siste byggestein i NRKs digitale mertilbud. Det er også den kanalen hvor vi har størst forventninger og ambisjoner. Den er selve rosinen i pølsa, uttalte kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas da kanalen ble presentert for pressen onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjerkaas beskriver barne-TV som kanskje det mest sentrale punktet i et allmennkringkastingstilbud

– Lanseringen av den nye kanalen betyr også at vi øker utsendelsen av barnetilbud fra 750 timer i året til 4380.

Nye program

Blant de nye programmene som skal lokke barna til NRK-skjermen, er tøydukken Fantorangen, den norske realityserien Gaven, spørreprogrammet Superkviss, Super barne-tv som skal gå hver morgen i hverdagene samt programmet Megafon, hvor en gruppe unge reportere mellom 10 og 12 år skal ta saker hvor andre barn trenger hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller som én av de unge programlederne uttrykte det på pressekonferansen:

– For eksempel hvis vi besøker en skole som har veldig dårlig drikkevann, så skaffer vi bevis og gir dem til kommunen, så ordner de det.

På premieredagen 1. desember knytter det seg nok også mye forventning til den nye julekalenderen «Barnas superjul».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barne TV for voksne

Kalle Fürst lover gjensyn med flere av de store barne-tv-heltene fra 1970- og 1980-tallet på den nye kanalen. Han ser også for seg at det kan bli egne nachspiel sendinger i helgene med høydepunkter fra barne-TVs rikholdige arkiv:

– Tanken er at folk kan se sine gamle TV-helter når de kommer hjem fra fest natt til lørdag og søndag. Det kan bli veldig morsomt, forteller en tydelig begeistret Fürst.

– Disse nattsendingene med gammelt barne TV-stoff kan for eksempel bygges opp som Jukebox TV, ser barne- og ungdomssjefen i NRK for seg.

– Men det spørs hvor lenge folk orker å se på av gangen. Det er jo ikke alt som holder. Det har med historier og tempo å gjøre. Det er en generell utvikling som har skjedd ikke bare i Norge, forteller Fürst og nevner at da de første sesongene av Sesame Street nylig ble utgitt på DVD i Storbritannia, ble utgivelsen merket med «ikke for barn».

Kalle Fürst håper at nachspiel-tv kan komme på luften fra høsten 2008. Men han kan foreløpig ikke si noe om hva navnet blir eller hvor lang sendeflate det vil få.

– Det vet vi ikke ennå. Men alle som jeg har snakket med synes ideen er god.

Les også: Phung blir programleder for barne TV.